Vlada ne odustaje od HE na Morači

Na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata nalazi se i hidroelektrana na Komarnici
2184 pregleda 6 komentar(a)
Morača je potencijalno Emerald i Natura 2000 područje, Foto: Andraž Fijavž Bačovnik
Morača je potencijalno Emerald i Natura 2000 područje, Foto: Andraž Fijavž Bačovnik

Crnogorska Vlada ni ove godine ne odustaje od izgradnje hidroelektrana na Morači, pa se taj plan našao na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata Sekretarijata za razvojne projekte, koja je objavljena nakon sjednice u četvrtak.

Da ne razmatraju zabranu gradnje HE na Morači, iako takve preporuke postoje iz Evrope, ranije su indirektno kazali i iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Dvije najveće ekološke organizacije iz Evrope, Rivervoč i Euronatur, objavile su pred kraj prošle godine publikaciju Eko-masterplan za rijeke Balkana, u kojoj, zbog njenih hidroloških i bioloških vrijednosti, preporučuju izuzimanje Morače iz planova za izgradnju HE.

“Morača je među važnijim rijekama Balkana, ali ono što je čini još više jedinstvenom je njena povezanost sa Skadarskim jezerom, najvećim prirodnim jezerom na Balkanskom poluostrvu. U tom sistemu rijeke i jezera žive oko 33 ugrožene vrste riba, a čak i jezerske vrste zavise od funkcionisanja i slobodnog toka Morače”, navodi se u tom dokumentu i dodaje da Morača obezbjeđuje i kritični protok hranljivih materija u Jezero.

Iz resora na čijem je čelu Pavle Radulović, tada su kazali da su upoznati sa publikacijom ekoloških organizacija iz Evrope, tvrde da im je sve što se u Eko-masterplanu nalazi, već odavno poznato, ali decidno ne navode dalje odluke u vezi sa hidroenergetskim projektima na Morači, koja je potencijalno Emerald i Natura 2000 područje.

Dodali su da u aprilu očekuju završetak projekta uspostavljanja NATURA 2000 mreže, koji uključuje devet ključnih područja za biodiverizet, u koje spada i kanjon Morače.

Vrijednost projekta izgradnje HE na Morači, kako se navodi u dokumentu Sekretarijata za razvojne projekte, iznosi nešto preko pola milijarde eura.

Na listi prioritenih, u sektoru energetike, navodi se i izgradnja HE na Komarnici, čija je vrijednost procijenjena na 85,2 miliona eura.

Bonus video: