LGBT aktivista se protivi procesuiranju maloljetnika (14) koji ga je napao

"J.L. je dijete i on nije kriv što ništa ne zna o toleranciji prema LGBT osobama i da je homoseksualnost samo jedna od ravnopravnih seksualnih orjentacija", naveo je član LGBT Foruma Progres i aktivista LGBTIQ Socijalnog Centra
66 pregleda 2 komentar(a)
LGBT osoba napad, Foto: LGBT Forum Progres
LGBT osoba napad, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 05.01.2015. 17:26h

Član LGBT Foruma Progres i aktivista LGBTIQ Socijalnog Centra R.B. saopštio je da se oštro protivi prekršajnom procesuiranju maloljetnog J.L (14), koji se sumnjiči da je 2. januara na njegovu štetu počinio prekršaj drsko ponašanje.

On je u saopštenju ponovio kako je došlo do incidenta.

"Policiji nisam prijavio maloljetnog J.L. niti imam veze s njegovim prekršajnim procesuiranjem. Ovo ne ističem zbog straha niti da umanjim napore policije. Policiji sam ispričao tok dana kada se desio napad napad na mene. Sam sam posjetio kuću maloljetnog J.L. i pokušao skrenuti im pažnju na ponašanje njihovog sina. Ta mi se mjera, preduzeta s moje strane, čini sasvim dovoljnom i opravdanom", navodi se u saopštenju R.B..

Dodaje da je iznenađen saopštenjem policije i ističe da za prekršajno procesuiranje maloljetnog J.L. nije dao saglasanost.

"I tome se oštro protivim. Naravno to ne znači da sprečavam policiju da preduzima aktivnosti po službenoj obavezi. Sve ovo ću ponoviti u prekršajnom postupku i neću se pridružiti gonjenju ovog djeteta. J.L. je dijete i on nije kriv što ništa ne zna o toleranciji prema LGBT osobama i da je homoseksualnost samo jedna od ravnopravnih seksualnih orjentacija. Za njegovo ponašanje je odgovoran obrazovni sistem koji ignoriše postojanje i ravnopravnost LGBT osoba i toleriše nasilje svake vrste, pa i prema LGBT zajednici", navodi se u saopštenju člana LGBT Foruma Progres.

Dodaje da prijavu "neko treba podnijeti protiv čelnika crnogorske prosvjete a ne protiv djeteta kojem niko nije ni pružio priliku da nešto nauči".

"Prijavu bi neko trebao više podnijeti i protiv zamjenice Ombudsmana za dječija prava koja ćuti povodom nasilja mladih i koja ne izdaje preporuke da se inoviraju udžbenici sa LGBT tematikom. Zato i neću da učestvujem u postupku protiv jednog djeteta u situaciji kada je kriv sistem i pojedinci u njemu koji su pristojno plaćeni da razvijaju i šire kulturu prihvatanja i tolerancije. Zato mi postupak policije da prekršajno procesuira maloljetnika kojeg usput nisam ni prijavio liči na očajnički pokušaj da se pred javnošću izađe sa bilo čime što bi moglo da liči na napredak u unapređenju bezbjednosti LGBT zajednice", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: