Božićne čestitke

362 pregleda 0 komentar(a)
Božićna jelka, Foto: Shutterstock
Božićna jelka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.01.2015. 19:20h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je božićne praznike svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti.

"Povodom Božića, svim pravoslavnim vjernicima i vjernicama u Crnoj Gori upućujem najsrdačnije želje da u dobrom zdravlju, spokoju i sreći nađu ljepotu harmonije međusobnog poštovanja i razumijevanja. Neka radost Božića svojim uzvišenim duhovnim vrijednostima ispuni naše domove i bude putokaz univerzalnim vrijednostima dobrote, milosrđa i zbližavanja, tim vječnim etičkim pravilima na kojima počivaju temelji našeg društva i civilizacije. Iskrenim zajedništvom poštujmo i čuvajmo jedni druge, jer je to jedini put do srećne budućnosti naše zajedničke domovine Crne Gore", navodi se u čestitki Vujanovića.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović čestitke je svom pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima/ama u Crnoj Gori najradosniji i najveći hrišćanski praznik Božića.

"Univerzalna poruka Božića jeste da njegova simbolika obavezuje da se gradi osjećaj zajedništva i duh razumijevanja. Božić treba da donese u domove mnogo lične i porodične radosti, ojača prijateljstvo među ljudima. Želim da ovaj praznik svima donese nadu, ojača vjeru, da učini da ljubav prema bližnjima vodi boljem i pravednijem društvu, da se svako posvijeti posebnu pažnju članovima/icama naše zajednice kojima je pomoć najpotrebnija, da se međusobno oproste neke teške riječi i izbjegnu podjele u cilju opšteg napretka i jačanja stepena tolerancije. Neka proslava ovog velikog hrišćanskog praznika u duhu narodnih običaja i vjerske tradicije posluži duhovnoj obnovi, međusobnom uvažavanju i poštovanju i koheziji cjelokupne društvene zajednice", navodi se u čestitki Numanovića.

Premijer Milo Đukanović uputio je čestitku sveštenstvu, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori, povodom Božića.

"Neka Božić ispuni toplinom i radošću naše domove i donese slogu, ljubav i mir svim ljudima dobre volje. To je temelj svih zdravih društava, u svim vremenima. Sloga, mir i multikonfensionalna i multietnička tolerancija su zaloga srećnije budućnosti crnogorskog društva koje gradimo u skladu sa vrijednostima savremene evropske civilizacije, ne zaboravljajući da su u genom vjekovnog državnog crnogorskog bića utkana osnovna načela hrišćanstva, kao neodvojivi dio našeg bogatog istorijskog nasljeđa".

"Stoga nas svevremena univerzalnost duhovnih i etičkih poruka Božića, bliska svim ljudima, bez obzira na njihovo duhovno i svjetovno opredjeljenje, podstiče da na istinskim ljudskim vrjednostima i vrlinama, na pravdi, poštovanju prava drugih, ali i na samopoštovanju, gradimo zajedničku budućnost u našoj Crnoj Gori. Budućnost utemeljenu na odgovornom društvenom ponašanju, pravičnosti, solidarnosti i toleranciji, koja garantuje dostojanstven život svakom našem građaninu. Neka nam Božićni blagdani budu podstrek za odlučnije i odgovornije djelovanje u pravcu dostizanja tih ciljeva“, naveo je Đukanović.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uputio je čestitku crnogorskim građankama i građanima koji slave Božić po Julijanskom kalendaru, arhiepiskopu cetinjskom i mitropolitu crnogorskom Mihailu i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju SPC u Crnoj Gori sa sveštenstvom.

"Porodica i toplina doma su najljepša mjesta na kojima želim da provedete dane pred nama i ispunite se energijom podrške i ljubavi. U zajedništvu sa bližnjima izgrađujemo univerzalne vrijednosti poštovanja i razumijevanja različitosti, te tako sebe činimo dijelom zajednice i društva koje stvara dobro i kreće se ka boljem. Svi zajedno činimo društvo koje treba biti ponosno za građanski duh svoje države. Crnu Goru i njenu multinacionalnu i multikonfesionalnu dušu trebamo štititi posebno u ovom vremenu, čuvajući ono što je njeno čvrsto tlo na kojem postojano prkosi izazovima".

"Svima vama koji slavite Božić po Julijanskom kalendaru želim dobro zdravlje, mir, ličnu i porodičnu sreću. Budite jači od prolaznih ljudskih slabosti i novih izazova. Sa međusobnim povjerenjem i razumijevanjem zajedno krenimo u godinu koja će od nas tražiti da budemo jači i spremniji za korake na putu jačanja pravde i ljudskih toplina", naveo je u čestitki Krivokapić.

Predsjednik Demokratskog fronta Miodrag Lekić u čestitki je naveo da je najradosniji hrišćanski praznik prilika da se podsjetimo koliko je važno međusobno uvažavanje i razumijevanje za skladan multietnički život.

"U duhu praznika koji slavi novi život i nadu, provedite predstojeće blage dane okruženi ljubavlju i blagostanjem, i neka nas Božić podsjeti na istinske vrijednosti, koje ne smijemo zaboravljati", naveo je Lekić.

Lideri Socijalističke narodne partije i Nove srpske demokratije Srđan Milić i Andrija Mandić čestitali su danas predstojeće božićne praznike, poželevši pravoslavnim vjernicima da ih provedu u miru i radosti.

"Božić je prilika da se prisjetimo trajnih vrijednosti života i zajednice, jedinstva, solidarnosti, tolerancije i mira, kojima svi treba da stremimo kako bismo obezbijedili bolju i sigurniju budućnost", kaže se u čestitci Milića.

On vjeruje da će se narednih dana nastaviti da "nesebično radimo i većom snagom doprinosimo ostvarivanju ciljeva za opšte dobro i za dobrobit drugih - za život dostojan čovjeka".

Mandić je istakao da je, kako je saopšteno, ova godina posebno teška za naš narod i Božić će ostati upamćen i po "sramoti ovdašnjih vlastodržaca".

"Oni prizivaju lažne vlasti lažne države i takvoj tvorevini pokušavaju da daju legitimitet i izjednače je sa Crnom Gorom, koja je u prošlosti bila vojnički logor izbjeglih sa okupiranih srpskih prostora i koja je nastala na kosovskom zavjetu", naveo je u čestitci Mandić.

I lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović čestitao je građanima pravoslavne vjeroispovijesti Božić.

"Svako rođenje jeste stvaranje, a svako stvaranje u jedinstvu i zajedništvu razvija zajednicu po mjeri svakog građanina. Stoga želim da vam radost Božića bude ispunjena duhom zajedništva, solidarnosti, međuljudskim razumijevanjem i praštanjem, suštinskim vrijednostima kojima teži pravedno i građansko društvo", naveo je Pajović.

Svim građanima i građankama pravoslavne vjeroispovijesti, vjernicima i sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve i Mitropolije Crnogorsko-primorske, Badnji dan i Božić u ime Liberalne partije čestitao je predsjednik partije Andrija Popović.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović čestitao je Božić svim pravoslavnim vjernicima koji taj praznik slave po julijanskom kalendaru. “Želim da praznik proslavite u radosti i da Božić ojača naše najveće vrijednosti – zajedništvo, razumijevanje i duhovni sklad”, navodi se u čestitki Bogdanovića. On je, u ime Prijestonice i lično, vjernicima poželio da ih Božić podsjeti na vrijednosti mira i ljubavi i “time naša srca ispuni toplinom”.

Bonus video: