Zavod za transfuziju: Bar-kod za praćenje krvi od vene davaoca do vene primaoca

"To će obezbijediti poštovanje osnovnog transfuziološkog principa praćenja krvi od vene davaoca do vene primaoca. Informatička podrška transfuziološke djelatnosti omogućiće i veću dostupnost i tačnost podataka o davaocima u sistemu zdravstva, kao i praćenje zaliha krvi na nivou Crne Gore", pojasnili su iz Zavoda
270 pregleda 0 komentar(a)
Transfuzija, Foto: Shutterstock
Transfuzija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.01.2015. 17:27h

Zaposleni u Zavodu za transfuziju krvi koristiće novi informacioni sistem, koji predviđa uvođenje bar-kodova na uzetim jedinicama krvi što će, kako je saopšteno, obezbijediti poštovanje osnovnog transfuziološkog principa praćenja krvi od vene davaoca do vene primaoca.

Svjetska zdravstvena organizacija, uz finanijsku podršku Evropske unije, sprovela je obuku više od 100 zaposlenih u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore, opštim bolnicama i specijalnoj bolnici u Risnu, u cilju jačanja njihovih kapaciteta za korišćenje novog informacionog sistema “Integralnog informacionog sistema Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore”.

Moderan transfuziološki informacioni sistem, koji je od nedavno u funkciji u Zavodu, razvijen je kao dio “Integralnog informacionog sistema zdravstva u Crnoj Gori”, u cilju poboljšanja kvaliteta, sigurnosti, efikasnosti, finansijske odgovornosti i kliničke upotrebe komponenti krvi u Crnoj Gori.

Pojašnjeno je da će zaposleni u Zavodu za transfuziju biti u prilici da koriste novi informacioni sistem, koji predviđa uvođenje bar-kodova na uzetim jedinicama krvi.

"To će obezbijediti poštovanje osnovnog transfuziološkog principa praćenja krvi od vene davaoca do vene primaoca. Informatička podrška transfuziološke djelatnosti omogućiće i veću dostupnost i tačnost podataka o davaocima u sistemu zdravstva, kao i praćenje zaliha krvi na nivou Crne Gore", pojasnili su iz Zavoda.

Podaci dobijeni iz informacionog sistema poslužiće Zavodu i kao alat za kontrolu i analizu rada, ali i racionalnu upotrebu resursa.

Ukazali su da je jedan od benefita sistema koji se koristi u Zavodu jeste i rad na promociji dobrovoljnog davalaštava krvi na osnovu precizne baze podataka davalaca.

"Sistem omogućava praćenje efekata promotivnih aktivnosti vezanih za dobrovoljno davalaštvo, upotrebu savremenih kanala komunikacije (e-mail i SMS poruke) u cilju poboljšanja dobrovoljnog davalašva i dnevno, precizno praćenje stanja u davalaštvu", saopšteno je iz Zavoda.

Edukacija je realizovana u okviru IPA projekta Implementacija evropskog sistema transfuzije krvi.

Bonus video: