POZIVAJU NA POŠTOVANJE RAZLIČITOSTI

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo napad na LGBT aktivistu

2 komentar(a)
LGBT, Foto: Shutterstock.com
LGBT, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.01.2015. 13:35h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije osuđuje napad na aktivistu i člana LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog centra i poziva sve građane/ke na mirno, respektabilno ponašanje i poštovanje i uvažavanje različitosti.

"Nakon Povorke ponosa u novembru mjesecu, trećoj održanoj u periodu od godinu i po dana, mišljenja smo da je naše društvo otvoreno za uvažavanje različitosti i poštovanje prava i sloboda drugih što govori o jednom visokom stepenu tolerancije i značajnom iskoraku kada je riječ o borbi protiv diskriminacije i o poštovanju prava lgbt zajednice kao jedne od vulnerabilnih društvenih grupa u Crnoj Gori. Naša je profesionalna dužnost i ljudska obaveza da se svi/e naši građani/ke osjećaju jednako sigurnim u svojoj državi i shodno tome uživaju svoja prava i slobode", saopštili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva dodaju da su više puta apelovali na nadležne institucije da je krajnje neophodno da se preduzmu sve mjere usmjerene na prevenciju ovakvih slučajeva, i da se pojačaju aktivnosti na edukaciji i podizanju nivoa svijesti svih društvenih struktura, kako bi se procenat nasilja značajno smanjio.

"Nakon ovog napada, uspostavljena je, kako saznajemo, kvalitetna i brza komunikacija sa policijom. Ovakvi ispadi, koji takođe imaju jedan kontinuitet, neminovno narušavaju napore koje svi zajedno ulažemo da bi se svi/e naši/e građani/ke osjetili/e ravnopravnim u društvu bez obzira na svoju različitost po bilo kom osnovu", piše u saopštenju.

Ministarstvo, zarad mirne integracije svih pripadnika/ca ranjivih grupa u našem društvu, poziva sve kojih se ova borba za osnovna ljudska prava i slobode tiče direktno ili indirektno, sve aktiviste/kinje lgbt zajednice, sve državne institucije da kroz jedan zajednički rad istraju u svojim zalaganjima da se svi/e osjećaju jednako prisutnim u našem društvu, bez pritisaka, bez predrasuda, bez strahova i nažalost, fizičkih napada koji se još uvijek javljaju.

"Ne bismo smjeli dozvoliti da sve što je učinjeno u oblasti jačanja tolerancije, prihvatanja drugih, uvažavanja različitosti postane dio jedne priče, a ne stvarnost u kojoj živimo i koju mijenjamo u cilju jednakosti i uzajamnog poštovanja svih nas. Ne dozvolimo da oni koji se uporno bore za svoje mjesto u ovom društvu zamrzavaju javno djelovanje svojih organizacija kako bi zaštitili svoje članove/ice i aktiviste/kinje, i imovinu koju koriste od daljih pritisaka, nasilja i uništenja. Ničiji problem ne može se uspješno riješiti bez aktivnog učešća onih koje taj problem najviše dotiče.Budimo ujedinjeni i istrajni, jer to je jedini način da razumijemo jedni druge i ostanemo iza tvrdnje da je naša društvena svijest napredna u smislu poštovanja različitosti i da se niko ne osjeća ugroženo, niti strahuje za svoju bezbjednost jer je drugačiji/a po bilo kojem osnovu", zaključuje se u Ministarstvu.

Preporučujemo za Vas