Posao nastavnici koja je bliža školi

Nastavnica iz Bara zatražila je mišljenje zaštitnika ljudskih prava jer je “umjesto nje primljena koleginica iz Crmnice"
253 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2015. 07:47h

Nastavnica crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika Ljiljana Milović tražila je od ombudsmana Šućka Bakovića da je zaštiti od “diskriminacije prilikom zapošljavanja u Osnovnoj školi „Jovan Tomašević“ u Virpazaru.

Milović je “Vijestima” kazala da je direktor virpazarske škole Miodrag Šćepanović odbio da je zaposli, a da je kao razlog naveo da treba da uposli drugog nastavnika “između ostalog i zbog toga što je ona Crmničanka”.

“Da bi se stabilizovao moj radni angažman u prosvjeti, po savjetu Prosvjetne inspekcije koja je napravila nadzor, direktoru Šćepanoviću je upućen zahtjev da me primi na mjesto nastavnika sa normom od 18 časova”, tvrdi Milović.

U izvještaju prosvjetne inspekcije, koja je napravila uvid u dokumentaciju, navodi odbijena nastavnica, piše da Milović “po svojim stručnim kvalifikacijama zadovoljava uslove radnog mjesta koje je namjeravala da zauzme”.

“Međutim, službeni odgovor koji je direktor škole u Virpazaru uputio lično meni je nešto što nijesam očekivala, i što ne bi smjelo da se desi u vaspitno-obrazovnoj ustanovi, a kamoli da se javno i prizna. U odgovoru direktor Šćepanović odbija da na to radno mjesto primi mene, uz obrazloženje da hoće na to mjesto da zadrži drugu koleginicu zbog toga što je Crmničanka, jer u kolektivu škole nema mnogo Crmničana”, kaže Milović.

Ona je kazala i da se obratila ombdusmanu Bakoviću zbog “grubog kršenja ljudskih prava i diskriminacije”.

Baković, foto: Arhiva "Vijesti"

“Iskoristila sam i svoje zakonom dozvoljeno pravo da se obratim Sindikalnoj organizaciji u opštine Bar koja mi je dala podršku u borbi za ostvarivanje svojih prava i takođe prepoznala grubo kršenje zakona ovakvim izjavama sa čelne pozicije jedne vaspitno-obrazovne ustanove”, rekla je Milović.

Direktor škole Miodrag Šćepanović tvrdi da ne mora da primi nastavnicu Milović na to radno mjesto:

”Ona ima punu normu u školi u Baru, nije višak u tom kolektivu, pa da moram da je primim”.

Šćepanović dalje navodi da je jako zadovoljan radom druge nastavnice, koja trenutno radi po ugovoru na određeno vrijeme u Osnovnoj školi “Jovan Tomašević.

"U odgovoru direktor škole Miodrag Šćepanović odbija da primi mene, uz obrazloženje da hoće na to mjesto da zadrži drugu koleginicu jer je Crmničanka, a u kolektivu škole nema mnogo Crmničana. Nijesam to očekivala, to ne bi smjelo da se desi, a kamoli da se javno i prizna...

Ipak, nije odgovorio na pitanje u vezi sa službenim odgovorom Milovićkoj napomenom da ga to što je druga nastavnica Crmničanka, obavezuje da sa njom zaključi ugovor.

“Red je da ostane da radi u školi, jer zašto bi neko otpustio radnika kojim je zadovoljan”, pita Šćepanović.

Ipak, Milović tvrdi da je direktor prekoračio službena ovlašćenja, kada je “degradirao i kao radnika i kao čovjeka alidirajući da Crmničani imaju prednost u zapošljavanju”.

“Meni je nezvanično sugerisano da odustanem od tog radnog mjesta, jer je ono rezervisano za drugu nastavnicu, što je i direktor ovom izjavom i potvrdio”, kaže Milović.

Podsjeća kako je zakonom zabranjeno namještanje radnih mjesta jer svi kandidati treba da budu ravnopravni.

“Obratila sam se za pomoć svim institucijama koji mi mogu pomoći u rješavanju ovog problema. Ja ću se svojim radom i dalje boriti za radno mjesto u Virpazaru, uprkos javnoj diskriminaciji i vrijeđanju”, najavila je Milović.

Prosvjetna inspekcija nije pronašla zamjerke, Milović nastavlja proces

U službenoj zabilješci Prosvjetne inspekcije, u koju su “Vijesti” imale uvid, stoji da Milović ispunjava sve uslove za zaposlenje.

“Ljiljana Milović, profesorica, ispunjava propisane uslove u skladu sa važećim zakonskim propisima u pogledu stručne spreme, položenog stručnog ispita za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama za obavljanje poslova profesora crnogorskog - srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti”, stoji u zabilješci koju potpisuje prosvjetna inspektorka Zdenka Grbavčević.

Taj nalaz i ostalu dokumentaciju Milović je spremila i ombudsmanu.

Galerija

Bonus video: