Rusi traže niže cijene na moru

Cijene aranžamana za goste iz bivših sovjetskih republika do sada su, prema informacijama "Vijesti", bile 40 odsto više nego za turiste iz zapadne Evrope
72 pregleda 42 komentar(a)
Petrovac, Foto: Savo Prelević
Petrovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.01.2015. 19:04h

Tri vodeća tur operatora, R - turs, Prometeus i Tui Rusia, koji dovode goste iz Rusije i nekadašnjih sovjetskih republika, zatražile su zvanično od crnogorskih hotelijera da snize cijene aranžmana za predstojeću ljetnju sezonu.

To su "Vijestima" potvrdili predstavnici stranih tur operatera, a svoje zahtjeve su predočili i na sastanku sa ministrom turizma Branimirom Gvozdenovićem, 30. decembra u petrovačkom „Palasu“.

Niko zasada ne pominje o kolikom sniženju cijena je riječ, ali su u svojim zvaničnim dopisima svi naveli da one moraju biti niže.

Aranžmani za rusko i tržište bivšeg SSSR do sada su za gotovo 40 odsto veće od onih koji se nude zapadnoevropskom tržištu.

Crnogorsko primorje već je prošle godine zabilježio oseku gostiju zbog rusko ukrajinske krize. Broj gostiju iz Ukrajine je desetkovan, a broj turista iz Rusije praktično prepolovljen. Godinama prije toga ruski i ukrajinski gosti bili su najbrojniji inostrani turisti ne samo u Budvi, već i u cijeloj Crnoj Gori, i dugo su držali primat.

Ujedno, turisti iz bivših sovjetskih republika garantovali su odličnu zaradu, pa su njihov izostanak još prošle sezone domaćini dobro osjetili po zaradi.

Da se nešto mora mijenjati shvatio je i ministar Gvozdenović koji je nakon sastanka uoči Nove godine predstavnicima tur operatera, agencija, avio prevoznika i hotelijera rekao "kako se mora povećati konkuretnost Crne Gore sa aspekta cijena".

"Saglasni smo da moramo da zadržimo tržišta poput ruskog, ali i da intenzivno radimo na otvaranju novih“, kazao je Gvozdenović.

Budvi od praznika četiri miliona

U Budvi je za prva tri dana praznika ostvaren promet od oko četiri miliona eura. Predsjednik Opštine Lazar Rađenović, osim toga, za TVCG je rekao i da je Budva imala uspješan novogodišnji program koji je potvrdio maksimu da dobro osmišljeni događaji dovode goste.

Foto: Miloš Ćetković

Trodnevna proslava je koštala 210.000 eura, a Budvu je posjetilo više od 20.000 gostiju. U hotelima odmara 3.200, a u privatnom smještaju 17.000 turista, uglavnom, iz regiona, ali i iz Rusije i zapadne Evrope.

Bonus video: