Obilježen Dan osnivanja Prijestonice

62 pregleda 9 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Rastislav Vrbenski, Foto: Cetinje.me
Aleksandar Bogdanović, Rastislav Vrbenski, Foto: Cetinje.me
Ažurirano: 04.01.2015. 16:16h

Svečanost kojom je obilježen Dan osnivanja Prijestonice Cetinje održana je danas u Vladinom domu a povelja "Ivan Crnojević" dodijeljena je doskorašnjem stalnom koordinatoru UNDP-a u Crnoj Gori, Rastislavu Vrbenskom.

Na događaju, upriličenom u znak sjećanja na datum kada je Ivan Crnojević 1482. godine preselio prijestonicu svoje države na Cetinjsko polje i time obnovio crnogorsku državu, zvanice je pozdravio gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

On je podsjetio je na značaj Cetinja kroz istoriju, osvrnuo se na proteklu kalendarsku godinu u radu gradske uprave, a potom je obrazložio odluku da Povelja bude dodijeljena Vrbenskom.

"Ovo je dan koji nas podsjeća na začetak. Dan koji nas sjeća na značaj gospodara Ivana Crnojevića. A prije svega – datum koji simbolizuje istorijsku veličinu Cetinja. A kada govorimo o istorijskoj važnosti Cetinja – onda govorimo o Crnoj Gori", poručio je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, 4. januar simbol je njenog uskrsnuća.

"Baš kako je i Cetinje simbol njenog trajanja, sinonim za njenu slobodu i luča vječne ljubavi prema jednoj zemlji. Duže od pola milenijuma prožima se između dva četvrta januara – onog kojeg pamti istorija i ovog, koji je i danas na Cetinju okupio prijatelje", kazao je Bogdanović.

Za sve to vrijeme, dodao je on, Cetinje je opstajalo i ostajalo začetnik i izvor sa kojeg je poticala misao, sloboda, vjera i ljubav.

"Podižući svoj dvor i manastir, naš je gospodar tada iznova podigao Crnu Goru a od tada, ona se izdigla do slobode i vječnosti, do svih slavnih dana, opisanih najljepšim riječima i poglavljima ponosa, kao blagu koje će služiti na čast nasljeđu. I danas kada sagledamo sve što je točak istorije iznjedrio za svih proteklih vjekova, sa pravom ćemo reći nema Crne Gore bez Cetinja, niti Cetinja bez Crne Gore", rekao je Bogdanović.

On je dodao da je 4. januar prilika koja obavezuje da se ne zaboravlja, "da radimo i budemo posvećeni".

"Kada se osvrnem na godinu za nama, sasvim jasno mogu reći da smo bili posvećeni Cetinju. Niz je mjera koje smo preduzeli kako bi naš grad iz dana u dan bio ljepši, napredniji i bolji", ocijenio je Bogdanović.

Odluku o ovogodišnjem laureatu obrazložio je programom "Beautiful Cetinje".

Vrbenski je kazao da se osjeća privilegovanim što je više od tri godine radio u Crnoj Gori i, kako je kazao, pritom sarađivao sa niz institucija i sa sposobnim, posvećenim kolegama i prijateljima iz Vlade, Skupštine, lokalnih uprava, civilnog sektora i međunarodnih organizacija.

"Prijestonica Cetinje uvijek je imala posebno mjesto u aktivnostima UNDP. Ona je uvijek bila primjer za druge, ne samo u Crnoj Gori već i šire", poručio je Vrbenski.

Bonus video: