Nedostatak snijega kvari i ovu sezonu na sjeveru

Društvo prijatelja Kolašina, Centar za kulturu i lokalna TO na glavnom gradskom trgu su organizovali dan kuvanog vina i priganica
113 pregleda 19 komentar(a)
Žabljak, skijalište, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, skijalište, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 04.01.2015. 12:32h

Prvi dani 2015. godine lijepo su iznenađenje za turističke poslenike Žabljaka - najluđa noć je prošla, a turisti se nijesu razišli. Dok turistički radnici zadovoljno trljaju ruke, turisti nijesu oduševljeni ponudom.

“Dominira mlađa populacija što cijenimo pozitivnim. Uglavnom su to domaći gosti, ali ima turista iz Srbije, Rusije, Hrvatske i Albanije”, kaže direktor TO Žabljak Boro Nikolić i ističe da se niko od posjetilaca ni na šta u ovom planinskom turističkom centru nije požalio.

Gratis skijanje, kako su to domaćini iz Turističkog centra „Durmitor“ najavili, važilo je i za subotu. Uspinjača je primala rijetke goste koji su bez ski-opreme željeli „uhvatiti krug“ jer u gornjim djelovima skijališta nema snijega za bezbjedno skijanje. Tamo gdje je skijanje moguće, djelovao je snjegotabač dovodeći staze u pristojno stanje.

Da zamjerki, ipak, ima, svjedoči i direktor NVO Građanska alijansa Boris Raonić, koji smatra da sezonu prati loša organizacija rada i loše investiranje generalno.

“Čini mi se da je uloženi novac mogao biti bolje iskorišćen. Gužva je na liftu, redari dozvoljavaju ulazak preko reda. Nedostaje snijega i sve to govori da je ova sezona izgubljena. Plašim se da će ovi ljubitelji skijanja za narednu zimu potražiti neku drugu destinaciju”, kaže Raonić.

Slično misli i Podgoričanin Dejan Vujović koji se sa porodicom odmara u sopstevenoj vikendici: ”Na Žabljaku zimujem još od 1976. godine. Nema više onih sadržaja, nema toplog ambijenta u sadržajima u podnožju kako bi to bio kompletan cjelodnevni provod. Ničeg pozitivnog u odnosu na prethodne godine nema. A bilo je svega”, kaže Vujović.

Savo Ukropina iz Nikšića ne misli tako, jer mu jedino pri bordovanju zasmetala magla.

Kolašinci su, pak, odlučili da turistima nedostatak snijega nadomjeste kuvanim vinom i priganicama.

Društvo prijatelja Kolašina je juče na glavnom gradskom trgu organizovalo dan kuvanog vina i priganica, i to u saradnji sa Centrom za kulturu i lokalnom TO. Pored gastronomskog užitka, organizovan je i mali sajam rukotvorina.

Kolašinci i turisti se lijepo proveli i poslije Nove godine: Dan priganica i kuvanog vina

Prema riječima sekretara Društva Mikana Medenice, jučerašnja manifestacija je još jedan njihov doprinos afirmaciji kolašinske turističke ponude.

„Nekada je u Kolašinu postojala tradicija masovnih izlazaka i šetnji tokom prvih dana nove godine. Događajima poput ovog želimo da vratimo te lijepe običaje, ali i da gostima ponudimo nešto novo. Ako je grad pust onda nema niko želju da dode”, kazao je on.

“Porijeklom sam iz Kolašina i sve me ovo danas podsjeća na djetinjstvo. Ovakvi događaji su odlična dopuna skijanju i onome što nudi ski centar i hoteli. U svakom slučaju osim ski staza i ponude hotela, turista treba da i u gradu nađe zanimaciju”, kazala je Željka Domanović iz Kraljeva.

I Ana Bubanja iz Bara bila je zadovoljna što je u centru Kolašina mogla da se zagrije kuvanim vinom: “Prvi put sam u u Kolašinu, u stvari, tek sam stigla i mogu da kažem da sam oduševljena”.

Otvorena izložba fotografija "Durmitor - priroda, život, ljudi"

U organizaciji Centra za kulturu Šavnik i kluba “Or’o” sa Žabljaka, u petak veče otvorena je izložba umjetničkih fotografija ”Durmitor - priroda, život, ljudi”, autora Igora Šuntića, direktora Centra. Tridesetak fotografija će narednih mjeseci krasiti ovaj oblekat a većinu su vlasnici ovog kluba otkupili.

Posjetioce u prepunom novootvorenom klubu u centru Žabljaka pozdravio je doajen durmitorskog turizma Mile Stijepović i podsjetio na fotografije ovih prostora još od sredine 19. vijeka. Obraćajući se autoru kazao je da mu je durmitorski region veoma zahvalan za sve napore i dostignuća koja čini posljednjih godina predstavljajući širom svijeta na najbolji način vizuelne vrijednosti Durmitora, život i etnografiju na jedan poseban i kvalitetan način, što potvrđuju nagrade i priznanja koje su za njegove fotografije stigle sa raznih svjetskih adresa.

Bonus video: