Na Sinjavcu 22 Bjelopoljca plivala za Časnim krstom

Plivanje je uslijedilo nakon što je protojerej-stavrofor Darko Pejić osveštao vode Lima
2179 pregleda 1 komentar(a)
Plivanje za časni krst, Foto: Jadranka Ćetković
Plivanje za časni krst, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.01.2019. 12:15h

Prvi do Časnog krsta na Sinjavcu u Bijelom Polju, danas je doplivao dvadesetčetvorogodišnji Miloš Maslovarić iz Kruševa.

On se takmičio među 22 učesnika kojima hladno vrijeme nije smetalo da zaplivaju u vode Lima.

Maslovarić je kazao da mu je ovo drugi put da učestvuje u tačmičenju.

"A kada se pliva za krst ništa nije teško. Do sada nisam bio mnogo odlazio u crkvu, vjerovao sam na svoj način a sada želim malo više da se posvetim svojoj vjeri. Nisam očekivao pobjedu ali sam presrećan zbog nje", kazao je ovaj dvadesetčetvorogodišnjak.

Protojerej stavrofor Darko Pejić je nakon osvećenja vode Lima i blagosiljanja kupača podsjetio šta znači praznik Bogojavljenja.

“Mi izlazimo na rijeke i osvećujemo vode na Bogojavljenje zato što je na današnji dan naš Gospod Isus Hrist ušavši u rijeku Jordana osvetio sve vode, da oni koji je piju sa vjerom i krope njome svoje domove osvećuju sebe i svoje domove”, kazao je Pejić.

On je istakao da je danas dodirivanjem krstom vode Lima osvećene i uzvodne i nizvodne pritoke i more, suprotno svim zakonima prirode, dodajući da se to dešava jedino na praznik Bogojavljenje.

Održana je i tradicionalna Bogojavljenska regata u kojoj je na četiri čamca i jednom kajaku učestvovalo oko 30 učesnika iz Bijelog Polja Herceg Novog i Šapca.

Oni su prešli put dug 17 kilometara, a regata je završena u manastiru Kumanica, gdje je za učesnike i brojne goste pripremljen ručak.

Najmlađa učesnica regate Jelena Bošković je kazala da mnogo voli spust čamcima i da joj je ovo drugi put da učestvuje.

"Radujem se ovom prazniku, uživam u svim trenucima spusta do manastira Kumanice gdje nas uvijek lijepo dočekaju".

Kapetan regate Mirko Stanić je kazao je i ova regata uspješno organizovana.

"Regata je prilika da zajedno pređemo kroz zimske pejzaže rijeke Lim i njenu okolinu a posebno gostoprimstvo nas očekuje u manastiru Kumanica", kazao je on.

Pored pobjednika Miloša u plivanju su učestvovali Marko Drobnjak, Ivica Ignjatović, Slavko Mrdak, Slađan Šćekić, Jovan Rakonjac, Nemanja Šunjevarić, Nikola Šćekić, Branislav Obradović, Miloš Šćekić, Savo Šćepanović, Nenad Milićević, Radoman Čuljković, Radojko Kovačević, Vladimir Milićević, Radenko Knežević i Gojko Sekulić.

Bonus video: