Kvir Montenegro: Nasilje nas neće učiniti nevidljivim

66 pregleda 3 komentar(a)
Viseći most LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
Viseći most LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 04.01.2015. 08:29h

NVO Kvir Montenegro oštro osuđuje homofobični napad na člana LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog centra koji se dogodio juče.

"Pozivamo nadležne organe, prije svega Upravu policije Crne Gore i tužilaštvo da adekvatnim i blagovremenim mjerama i radnjama otkriju i sankcionišu počinioce ovog i svih prethodnih nerasvijetljenih napada. Ovaj napad, još jedna je potvrda potrebe da se država Crna Gora mora aktivnije posvetiti bezbjednosti LGBT osoba u svakodnevnom životu", saopšteno je iz Kvir Montenegro.

Iz ove NVO dodaju da oni još od drugog Montenegro Prajda održanog u novembru prošle godine u Podgorici, snažno skreću pažnju nadležnim institucijama i javnosti da je uslov za dalji napredak u poboljšanju društvenog položaja lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba upravo bezbjednost u svakodnevnom životu.

"Činjenica je da naša država mora da uradi više po ovom pitanju, da dosadašnje činjenje povodom slučajeva napada nije dalo rezultate, te da broj nerasvijetljenih slučajeva napada na LGBT osobe i organizacije nije ohrabrujući i daje puno razloga za zabrinutost. Kvir Montenegro i Montenegro Prajd, još jednom ponavljaju da, uprkos nasilju sa kojim smo suočeni/e, mi, lezbejke, gejevi, biseksualne i trans osobe iz Crne Gore nikada nećemo prihvatiti da živimo u strahu. Nećemo prihvatiti da budemo građanke i građani drugog reda i nasilje nas neće učiniti nevidljivim", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: