Durmitor u oku Igora Šuntića

Posjetioce u prepunom novootvorenom klubu u centru Žabljaka pozdravio je doajen durmitorskog turizma Mile Stijepović i podsjetio na fotografije ovih prostora još od sredine 19. vijeka
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2015. 15:22h

U organizaciji Centra za kulturu Šavnik i kluba “Or’o” u Žabljaku, u petak uveče, otvorena izložba umjetničkih fotografija ”Durmitor-priroda, život, ljudi”, autora Igora Šuntića, direktora tog Centra. Tridesetak fotografija će narednih mjeseci krasiti ovaj oblekat a većinu su vlasnici ovog kluba otkupili.

Posjetioce u prepunom novootvorenom klubu u centru Žabljaka pozdravio je doajen durmitorskog turizma Mile Stijepović i podsjetio na fotografije ovih prostora još od sredine 19. vijeka.

Obraćajući se autoru kazao je da mu je durmitorski region “veoma zahvalan za sve napore i dostignuća koja činiš poslednih godina predstavljajući širom svijeta na najbolji način vizuelne vrijednosti Durmitora, život i etnografiju na jedan poseban i kvalitetan način, što potvrđuju nagrade i priznanja koje su za tvoje fotografije stigle sa raznih svjetskih adresa.”

Izložbu je otvorio akademski slikar Željko Čabarkapa, direktor galerije ”Vitomir Srbljanović” iz Pljevalja.

"Opčinjen izazovima spektakularne i jedinstvene ljepote sjevera Crne Gore, posebno Durmitora i poddurmitorskog kraja koje je na majstorski način i sa specifičnim senzibilitetom ovjekovječio u fotomonografiji posvećenoj Šavniku, Igor je nastavio svoju umjetničku misiju kroz brojne umjetničke projekte.

Na takav način vidim i ovu izložbu, kao odjek praiskonskog zova koji teče kroz vene ljudima kojima je ova surova ljepota zavičaj, kao refleksiju sunčevih zraka koji preko durmotorskih visova sjenče neponovljivu i neizrecivu ljepotu. I kada se okom, koje samo tvorac može podariti. U njegovim umjetničkim fotografijama ne treba dovoditi u pitanje da je oko umjetnika, sa darom vizualizacije koji je ipak svojstven samo izabranima, neponovljivi arbitar u čije kriterijume ne treba sumnjati. Umjetnik je taj koji je objektiv fotoaparata, baš na tom mjestu, samo u tom trenutku i samo na svoj neponovljivi i jedinstveni način usmjerio ka predmetu svoje pažnje.

Ono što nastane, čemu se kao u ovom slučaju divimo, artefakt je i svijet za čiji život postaje nebitan kompletan tehnički proces u kom je djelo nastalo. U tom kompleksnom stvaralačkom činu, koji nije ništa manje komplikovan i zahtjevan od procesa u kome nastaje slikarsko djelo, konačan rezultat je doživljaj čije odbljeske možemo vidjeti fotografijama sa večerašnje izložbe. Priroda, život i ljudi viđeni okom Igora Šuntića, jedinstveni su doživljaj i nesvakidašnja umjetnička predstava od koje, duboko vjerujem, ni on sam nikada neće moćo pobjeći, i ako bube želio i ma gde se nalazio", kazao je Čabarkapa.

Autor se zahvalio svima koji su pomogli da se realizuje ova izložba a posebno organizatorima Centru za kulturu Šavnik, vlasniku kluba ”Or’o” Mirku Vukoviću koji je jedan od onih koji su kroz istoriju pomagali stvaralaštvo umjetnika i na taj način sačuvali umjetnost za buduće generacije.

"On je prepoznao kvalitet i vrijednost umjetničkih fotografija i zasnovao je Art-koncept u novom objektu kluba ”Or’O”, koji je donio evropske standarde arhitekture i funkcionalnsti na Durmitor i otkupio je ovu kolekciju crnobijelih i infrared fotografija ”Durmitor-priroda,život,ljudi” za stalnu postavku u ovom objektu kluba", kazao je Šuntić.

Galerija

Bonus video: