Vojska se predomislila: Dio Pristana ostaje Mornarici

Mornarica se ranije odrekla svih lokacija na obali Boke kao neperspektivnih za vojne potrebe
74 pregleda 4 komentar(a)
Pristan, Foto: Siniša Luković
Pristan, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.01.2015. 07:48h

Ministarstvo odbrane namjerava da za vojne potrebe zadrži dio Pristana, na sjeverozapadnoj obali poluostrva Luštica.

Na inicijativu rukovodstva Mornarice, Vojska je pokrenula proceduru koja će suštinski ispraviti raniju grešku, kada se Mornarica odrekla svih lokacija na obali Boke Kotorske kao neperspektivnih za vojne potrebe.

“Ministarstvo odbrane je preduzelo aktivnosti da se u Prostornom planu za obalno područje, dio lokacije - Pristan u Boki, predvidi kao prostor posebne namjene, koji bi u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti bio prevashodno korišćen za smještaj opreme i brodova namijenjenih za reagovanje u hitnim situacijama”, potvrđeno je “Vijestima” iz resora ministarke Milice Pejanović-Đurišić.

Na Pristanu je nekada postojao čitav niz skladišta za naoružanje i opremu Mornarice, kao i radionice za održavanje torpeda, raketa i mina, i kameni mulo dužine 40-ak metara, jedino preostalo mjesto u Boki gdje se još nesmetano može vezati neki vojni brod.

Sve ostalo već je prodato, priprema se za privatizaciju ili je vraćeno ranijim vlasnicima.

Namjera je da se Pristan koristi za smještaj opreme i brodova za reagovanje u hitnim situacijama

Koliki je to postao problem, najbolje govori činjenica da je Mornarica lani potisala ugovor o poslovnoj saradnji sa Lukom Kotor, dajući joj na raspolaganje dva svoja plovila, a zauzvrat dobijajući vez za ta dva brodića u dijelu akvatorijuma na ušću Škurde kod Luže.

Prethodno rukovodstvo Mornarice odlučilo je da sva plovila povuče iz Boke i smjesti ih u luku Bar, što se u praksi pokazalo kao strategijski pogrešna odluka, pogotovo kada je riječ o podršci civilnom sektoru.

To se odnosi na plovila Odreda za spasavanje koji su nezaobilazna karika nacionalnog sistema traganja i spasavanja na moru, kao i reagovanja u slučaju bilo kakvih incidentnih situacija sa civilnim pomorskim saobraćajem.

Pokazalo se to i maja 2013, kada je u Hercegnovskom zalivu danima gorjela jahta „Sirena“, jer jedini brod koji je mogao efikasno intervenisati u toj situaciji nije bio u Boki, već u Baru.

Na Pristanu je smješten dio efektiva Odreda za spasavanje Mornarice - plovna dizalica, lučki remorker, ronilačka barkasa, a u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti smješten je i i najveći dio moderne opreme za intervencije u slučaju zagađenja mora sa brodova.

Tu opremu vrijednu preko milion eura, Uprava je je nabavila lani.

Bonus video: