Ivana Petković - prva žena kapelnik iz Novog

Gradska muzika u Novom ima tradiciju 130 godina, djed Ivane Petković po majci Ivan Đanko Ciber, takođe je bio kapelnik
296 pregleda 2 komentar(a)
Ivana Petković
Ivana Petković
Ažurirano: 02.01.2015. 19:06h

Prije dva mjeseca, prvi put u istoriji Gradske muzike na čelu orkestra je žena, mlada profesorka flaute u hercegnovskoj muzičkoj školi Ivana (Dabović) Petković.

Hercegnovska tradicija Gradske muzike duga je skoro 130 godina i jedna je od najstarijih u regionu. U Gradskoj muzici svirali su brojni poznati Novljani, u orkestru je bilo i žena i muškaraca, ali je dirigentske palice uvijek držao muškarac - kapelnik.

Ivana se prije dva mjeseca prijavila na konkurs za kapelnika i dobila posao. Motiv da se okuša kao kapelnik ima i ličnu notu , jer je Gradsku muziku dugi niz godina vodio njen djed, po majci Ivan Đanko Ciber. Poznati muzičar bio je kapelnik u Dubrovniku, Herceg Novom i Đenoviću.

“Mi i danas sviramo preko 80 odsto njegovih marševa”, ističe Ivana , koja je i sama, kao učenica muzičke škole, počela da svira picolo u Gradskoj muzici. Ivana je odrastala uz muziku i nada se da će i njena djeca nastaviti tu porodičnu tradiciju. Uz osmijeh navodi da je njena majka posebno srećna i ponosna na nju zbog toga.

Tokom duge tradicije Gradska muzika je imala uspone i padove , ali je za Novljane oduvijek institucija vrijedna najvećeg poštovanja. Osnovana je 1886. godine u vrijeme kada je Boka bila pod Austro Ugarskom vladavinom. Uvijek je bila višenacionalna, a đake, šegrte, službenike i zanatlije povezivala je ljubav prema muzici. Za više od vijeka postojanja u njoj je sviralo preko 300 muzičara i radilo 14 kapelnika, a muzičari amateri iz Herceg Novog na nastupima su svirali kao pravi profesionalci, o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja.

Među najstarijim priznanjima je osvojeno prvo mjesto na takmičenju u Ljubljani 1922. godine kada su između 28 0 orkestara iz više zemlja Novljani proglašeni najboljim. Laureati su i najvećeg priznanja grada - Oktobarske nagrade Herceg Novog koju su dobili 1968. godine i Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima.

Nakon skoro dvije decenije stagniranja, Gradska muzika je ponovo na putu da vrati ugled koji je nekada imala.

“U orkestar smo pozvali petoricu muzičara iz Nikšića - profesore i studente koji sviraju trube, klarinet, saksofon i doboš. Oni dolaze jednom sedmično na probe to daje rezultat”, kaže Ivana .

Jedan od prvih snimaka Gradske muzike Herceg Novog

U okestru su i njene dvije učenice sa odsjeka flaute u Muzičkoj školi.

“U glavnom orkestru su 24 člana i to je sasvim dovoljno”, smatra Ivana . Učenici muzičke škole su zainteresovani da sviraju u Gradskom orkestru.

Ivanu svi poznaju i imaju povjerenja u njen rad i odnos prema Gradskoj muzici.

“U orkestru vlada posebna pozitivna energija i dobar odnos članova i prema obavezama i prije svega, prema muzici , što me dodatno inspiriše”, ističe Ivana .

Bonus video: