Čempresi od 120.000 eura završili kod privatnika?

Sudeći prema fotografijama koje su građani snimili na odlagalištu otpada “Matej” dan pošto su čempresi odvezeni, posječena stabla nisu na toj lokaciji
12451 pregleda 28 komentar(a)
Policija na gradilištu novog vrtića u Baru, Foto: Radomir Petrić
Policija na gradilištu novog vrtića u Baru, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 16.02.2019. 13:02h

I do 120.000 eura je barska Opština častila firmu “Matej” sa Cetinja, angažujući je za odvoz čempresa posječenih zbog izgradnje vrtića u gradu pod Rumijom.

Kamion cetinjske firme je posječene čemprese odvezao početkom februara, što je potvrđeno i iz Uprave za javne radove, ali niko ne navodi gdje su i da li su debla na kraju i završila na privatnoj deponiji u prijestonici.

Prije mjesec dana je preko 90 čempresa starosti 90 godina posječeno u dvorištu Gimnazije “Niko Rolović” u Baru, na čijem prostoru je planirana izgradnja vrtića.

U skladu sa ugovorom i glavnim projektom koji je dostavilo Ministarstvo prosvjete kao investitor, predviđeno je uklanjanje stabala i odvoz biljnog materijala na deponiju. Ugovor za taj posao potpisali su glavni izvođač radova na vrtiću i cetinjska firma “Matej”.

Sudeći prema fotografijama koje su građani snimili na odlagalištu otpada “Matej” dan pošto su čempresi odvezeni, posječena stabla nisu na toj lokaciji.

“Vijesti” su kontaktirale i vlasnika “Mateja” Momčila Krivokapića, ali je on odbio da odgovori na pitanja redakcije o tome gdje su barski čempresi.

“Nemojte me zvati, jer sam zauzet. Ne interesuje me to što vi tražite”, rekao je on.

Biolozi: Takvo stablo košta najmanje 1.000 eura

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da prije te odluke niko nije tražio, niti je procijenio kolika je vrijednost drveća, što je uobičajena crnogorska praksa kada se zelene površine žrtvuju za potrebe gradnje.

Praveći poređenje sa cijenom mlade sadnice čempresa, biolog, sagovornik "Vijesti", navodi da bi odraslo stablo staro koliko posječeni barski čempresi moralo da košta najmanje 1.000 eura.

“Ako čempres koji ste kupili ima oko tri do pet godina i ako košta 60 eura, čempres starosti 90 godina bi mogao da košta najmanje 1.000, pa i oko 1.400 eura”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Iz građanske inicijative “SOS Montenegro” ranije su podnijeli krivičnu prijavu protiv NN lica zbog sječe više desetina čempresa i suprotstavili se iznošenju posječenih stabala sa gradilišta, navodeći da “se tako uništava dokazni materijal za počinjeno krivično djelo”.

Prije tačno mjesec dana, 17. januara, u ranim jutarnjim časovima, u dvorištu barske Gimnazije posječena su prva stabala čempresa iako su građani mjesecima ranije protestima i peticijom od barskih vlasti zahtijevali da to ne čine. Sječa stabala je izazvala gotovo svakodnevno javno negodovanje, ali i najistrajnije proteste Barana na kojima se svake nedjelje okupi više od 1.000 građana.

Građani protestuju, a policija hapsi

Više puta je intervenisala i policija, što je bio slučaj i juče.

Građani su se juče ujutro okupili ispred gradilišta kako bi pokušali da spriječe ulazak mehanizacije.

Iz Uprave policije “Vijestima” su odgovorili da su službenici Centra bezbjednosti Bar pružali asistenciju pravnom licu LD Gradnja iz Nikšića, na njihov zahtijev.

“LD Gradanja je u više navrata tražila asistenciju policije na navedenom gradilištu i to za 17.01.2019, za 31.01.2019, 02.02.2019. za 14. i 15. 02.2019. i za period od 18.02. – 23.02.2019. godine. Svi zahtjevi se podnose nadležnom Centru ili Odjeljenju bezbjednosti, u ovom slučaju Centru bezbjednosti Bar, shodno Pravilniku o uslovima i načinu pružanja pomoći državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i pravnim licima u postupku izvršenja njihovih odluka”, kazali su iz UP.

Objasnili su da je asistencija pružana bez odlaganja na usmeni zahtjev, ali i da CB Bar nije ovlašćen da ocjenjuje zakonitost rješenja za čije se izvršenje traži asistencija već je dužan da obezbijedi izvršenje tog rješenja po ispunjenju navedenih uslova.

“U četiri od pet slučajeva u kojima je do sada pružena asistencija od 17.01.2019. do 15.02.2019. policija je privela lica koja su ometala ovlašćena lica u izvršenju, dok u jednom slučaju nije bilo problema prilikom pružanja asistencije. Policijski službenici CB Bar nisu ugrozili prava građana na izražavanje mišljenja, a u prilog tome govori tvrdnja da je grupa građana, 27.01.2019, 03.02.2019. i 10.02.2019. godine, održala protestne šetnje – javna okupljanja zbog gradnje vrtića, a koje nijesu blagovremeno prijavili, a da ih policija u tome nije prekinula ni spriječila iako je bila ovlašćena da to uradi”, kazali su iz UP.

Građani Bara su preksinoć tijelima spriječili ulaz u uništeno dvorište, pa je policija intervenisala i na silu odvela nekoliko demonstranata koji su brzo pušteni nakon uzimanja podataka.

Prilikom upotrebe sile zabilježene su i povrede kod pojednih.

Iz Uprave policije su juče kazali i da će “preduzeti sve mjere na utvrđivanju eventualne odgovornosti policijskih službenika”.

Kako bi izrazili nezadovoljstvo djelovanjem službenika policije posljednjih dana, oko 70 građana se juče popodne spontano okupilo ispred sjedišta Opštine.

Ispred zgrade su razapeli transparent na kojem je poručeno da “Bar pamti”.

Protiv aktiviste Mirsada Kurgaša barska policija je podnijela novu prekršajnu prijavu za ometanje službenih lica u vršenju dužnosti.

Uprkos nezadovoljstvu građana i insistiranju da vrtić bude građen na nekoj drugoj lokaciji, iz Ministarstva prosvjete su više puta kazali da je u pitanju “kapitalni projekat, za koji je izdvojeno 2,5 miliona eura”, te da će izgradnjom na toj lokaciji konačno biti riješen “decenijski problem prebukiranosti predškolskih ustanova”.

Prebacivanje odgovornosti: Ne zna se ko pije, a ko plaća

Iz barske Opštine i Ministarstva prosvjete su na pitanja o sudbini posječenih čempresa prebacivali odgovornost na druge institucije.

“Vijesti” su pitale gdje su odloženi čempresi, o kojem je broju stabala riječ, te koja je utvrđena količina u pitanju i koje vrijednosti.

“Opština Bar nije vlasnik predmetnog zemljišta, kao što nije ni investitor, ni naručilac posla, kao ni izvođač radova na navedenoj lokaciji, te vas najljubaznije molimo da se za odgovore na postavljena pitanja obratite nadležnim institucijama”, kazali su “Vijestima” iz službe predsjednika Opštine Dušana Raičevića.

Mejl je upućen i Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine Opštine Bar, ali oni nisu odgovarali.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da su sva postavljena pitanja nadležnost Uprave javnih radova.

Uprava javnih radova: Stabla odvezena na cetinjsku deponiju

Iz Uprave javnih radova saopštili su da su potpisali ugovor o izgradnji dječjeg vrtića sa opremanjem u Opštini Bar sa izvođačem – konzorcijumom “LD Gradnja-Ivkon-Telemont-Ening-Ekoplant-Lars Fire”.

“Kao i ugovor za vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem radova sa konzorcijumom “Ing–invert” d.o.o Danilovgrad, “Urbi.pro” d.o.o Podgorica, “Montinspekt” d.o.o Podgorica i “Geoprojekt Perišić” d.o.o Podgorica.

U skladu sa ugovorom i glavnim projektom koji je dostavilo Ministarstvo prosvjete kao investitor, predviđeno je uklanjanje stabala i odvoz biljnog materijala na deponiju”, kazali su iz Uprave.

Navode da ih je Sekretarijat za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine Opštine Bar obavijestio da na teritoriji opštine nema određene lokacije za deponovanje građevinskog otpada, niti otpada biljnog porijekla.

“Već da preduzeće “Komunalne djelatnosti” Bar ovu vrstu otpada transportuje na deponuju na Cetinju, u skladu sa ugovorom sa d.o.o. “Matej” sa Cetinja.

Izvođaču radova na vrtiću dostavljen je dopis Sekretarijata za komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine Opštine Bar, nakon čega je izvođač sa d.o.o “Matej” potpisao ugovor, u skladu sa kojim je biljni materijal sa gradilišta odvezen na odlagalište na Cetinju”, pojasnili su iz Uprave.

Bonus video: