Vodi li autoput do Mateševa u dužničko ropstvo ili prosperitet?

83 pregleda 21 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.01.2015. 13:04h

Tatjana Bečanović, profesorica: Čudni su putevi Gospodnji. Autoput najčudniji od svih. Svi vide kuda vodi, ali valjda baš tamo, po neumoljivoj logici prolaznosti, žele da odu.

Poželimo im srećan put, jer biće im posljednji. Iz Boljara - pravo u mrak istorije. Čista politička eshatologija.

Branko Micev, meteorolog: Sa aspekta pokretanja javnih radova, projekat autoputa ima veliki značaj. S obzirom da je turizam glavna privredna grana, autoput će značajno uticati na nju.

Ali, autoput ne smije da bude samo jedan fragment puta. Ako na "krajevima“ nema kvalitetnu konekciju, onda je vrlo diskutabilna njegova valorizacija.

Damir Šehović, poslanik SDP-a: Autoput je potreban uslov za ekonomski, društveni i svaki drugi napredak i kao takav je najvažniji infrastrukturni projekat koji će ova generacija ostaviti iza sebe.

Ekonomska teorija je odavno dokazala da je ulaganje u infrastrukturu najisplativiji vid ulaganja u srednjem i dugom roku.

Milan Knežević, poslanik DF-a: Ono što je u ovom trenutku jedino izvjesno je da vodi do TVCG i drugog dnevnika, gdje u u periodu od 19:37 do 19:41. stižete do Beograda i to tačno do Njegoševe ulice.

Vjerovatno kad ne budemo u mogućnosti da otplaćujemo mjesečne rate od 28 miliona eura, put će voditi direktno za Šangaj jer smo garantovali državnom imovinom.

Almer Kalač, poslanik BS-a: Ako hoćemo da smo povezani sa svijetom, mora postojati infrastruktura... Naravno, autoput treba da se izradi u cjelosti...

Očekujem da će taj kapitalni projekat donijeti razvoj i prosperitet držav i i svim građanima. Možda ćemo u početku biti zaduženi. To zaduženje možda sada ne izgleda lijepo, ali dugoročno taj će projekt biti isplativ.

Slobodan Savović, Sindikat prosvjete: Premijer voli da izigrava Djeda Mraza, pa nas je obradovao novim autoputem pri kraju ove godine.

Prosvjetni, ali i ostali radnici u javnom sektoru su ove godine bili dobri, pa smo zato pisali Djeda Mrazu i očekujemo da će nas uskoro obradovati i povećanjem zarada.

Vanja Ćalović, direktorica MANS-a: Vrh vlasti oziljno dovodi u pitanje opstanak javnih finansija, uprkos preporukama svih relevantnih međunarodnih organizacija, a veliki dio novca koji će plaćati i ova i buduće generacije će završiti u džepovima domaćih građevinskih tajkuna.

Ključni podaci o održivosti tog projekta nijesu objavljeni...

Džavid Šabović, poslanik SDP-a: To je put sagrađen od nerealnih snova i sanjarenja Vlade... Govorim ovo ne bez jeda i ta odluka je u Skupštini donesena bez moga glasa.

Jesmo li mi to svi kolektivno zaboravili presijecanje vrpce u Gornjim Mrkama. Je li bilo šta od te priče. Hoćemo li sa onim istim makazama presjeći i kinesku vrpcu. Za ovaj put samo mogu da kažem ako Bog da.

Radenko Pejović, profesor: Za mene nema dileme treba li graditi autoput. Isto tako mislim da je opravdano zadužiti se za taj projekat.

Ipak, tu postoji jedan problem, a to su dubioze i zaduženja iz prethodnih godina od kojih su neka vrlo velika. Jednako ozbiljan problem je i to što se stalno zadužujemo...

Bonus video: