Isključenjem đaka Elektrotehničke škole bavi se inspekcija

Otac đaka tvrdi da je škola napravila niz propusta, a direktor Veselin Pićurić da je sve rađeno po zakonu
307 pregleda 16 komentar(a)
Srednja škola Vaso Aligrudić, Foto: Boris Pejović
Srednja škola Vaso Aligrudić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2014. 17:50h

Prosvjetni inspektor Svetozar Bulatović češlja dokumentaciju podgoričke Elektrotehničke škole, nakon što je Dalibor Stanković prijavio da je njegov sin nezakonito isključen.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Bulatović će po hitnom postupku da ispita zakonitost isključenja đaka iz škole, što je u praksi i prioritet Prosvjetne inspekcije.

Stanković se prethodno obratio i ombudsmanu Šućku Bakoviću. On tvrdi da je škola napravila niz propusta i da je prekršila Pravilnik o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za učenike.

Prije podnošenja predstavki inspekciji i kancelariji ombudsmana, Ministarstvo prosvjete je odbilo žalbu roditelja:

”Iz navoda obrazloženja prvostepenog rješenja i izvještaja škole o nepravdanim izostancima za zaključuje se da je učenik neuredno pohađao nastavu i da je po tom osnovu napravio neopravdane izostanke”.

Direktor škole Veselin Pićurić kazao je da je sve urađeno u skladu sa obrazovnim zakonima i procedurama:

”Radi se o izuzetno odgovornom razrednom starješini koji radi sve po zakonu. To što su roditelji neodgovorni i u zakonom propisanom roku ne dođu da opravdaju časove, nije naš problem. Znam da je naš stav potvrdilo i Ministarstvo prosvjete”.

Stanković, pak, tvrdi da nije baš sve urađeno u skladu sa propisima:

”Pravilnik predviđa da nakon dostavljenog predloga za sankciju, odjeljenski starješina treba da sasluša đaka, utvrdi činjenice i pribavi dokumentaciju. Ako se ocijeni da se učeniku može izreći vaspitna mjera isključenje iz škole, razredni treba roditelja da pismeno obavijesti i pozove ga da prisustvuje saslušanju učenika, kojem prisustvuje neko iz uprave škole. O saslušanju se vodi i zapisnik. Moj sin nikada nije saslušan, ja tome nijesam prisustvovao, a nemamo ni zapisnik sa saslušanja”.

On tvrdi da je razredni starješina odbio da opravda izostanke, a da je rješenje o prestanku statusa redovnog učenika poslato na pogrešnu adresu.

Bonus video: