Crveni krst CG u 2014. podijelio 40 tona pomoći, za Srbiju i BiH više od 300.000 eura

82 pregleda 0 komentar(a)
Davor Korać, Crveni krst Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Davor Korać, Crveni krst Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 30.12.2014. 11:34h

Crveni krst Crne Gore je ovih dana izvršio drugu uplatu sredstava nacionalnim društvima Crvenog krsta Srbije i Bosne i Hercegovine za potrebe saniranja posljedica poplava koje su pogodile te dvije države u prethodnom periodu. Dodatna sredstva, ukupno 18.194,34 eura, uplaćena su u iznosu od po 9.097,17 eura Crvenom krstu Srbije i Društvu Crvenog krsta BiH, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Sredstva su prikupljena u periodu od 15. avgusta do 25. decembra, na žiro račun koji je otvoren za potrebe prikupljanja pomoći područjima pogođenim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini i na devizni račun Crvenog krsta Crne Gore.

Prikupljena sredstva se sastoje od donacija građana, privrednih subjekata, pojedinačnih humanitarnih akcija sa privrednim društvima i pojedincima, kao i zajedničkom akcijom Crvenog krsta Crne Gore sa Telekomom i Telenorom, uvođenjem humanitarnih brojeva za slanje SMS poruka.

Crveni krst Crne Gore je u prvoj uplati, krajem avgusta mjeseca, Crvenom krstu Bosne i Hercegovine i Crvenom krstu Srbije uplatio po 292.287,89 eura.

Crveni krst Crne Gore je tokom 2014. godine podijelio preko 40 tona pomoći (prehrambeni i higijenski artikli) socijalno ugroženim građanima. Humanitarne pakete, koji su podijeljeni tokom dvije veće distribucije, je dobilo preko 3.000 porodica. Paketi se kreiraju po standardima Crvenog krsta i sadrže osnovne životne namirnice (ulje, brašno, tjestenina, supe, konzervirana hrana, higijenske artikle,...).

"Mimo ovih akcija, opštinske organizacije Crvenog krsta su svojim socijalno najugroženijim građanima kontinuirano dijelile pomoć u hrani, higijenskim artiklima, obući i odjeći", navodi se u saopštenju Crvenog krsta.

Redovno je pružana pomoć i za posebne ciljne grupe, koje su obuhvaćene projektima, kao što su starija lica, pripadnici RE (Romi, Egipćani) populacije, lica sa posebnim potrebama. Tako je podijeljeno preko 600 invalidskih kolica i pomagala; pripadnici romske populacije su dobijali pomoć u hrani, higijenskim artiklima, obući i odjeći, školskom priboru; dok je za oko 900 starih lica redovno bila organizovana psiho-socijalna i medicinska podrška, kao i podjela humanitarne pomoći.

Sredstva za navedene aktivnosti je Crveni krst Crne Gore obezbjeđivao, prije svega, uz pomoć međunarodnih donatora, dok su značajan doprinos dali i građani u toku sabirnih akcija.

Bonus video: