Ni poslije odlaganja u nedogled suđenje Šariću i Lončaru nije održano

Đukanović je u jednom od pretresa kažnjen sa 1.000 eura, zbog "neopravdanog izostanka", a posljednji put je bio odsutan zbog operacije, za šta je sudu dostavio medicinsku dokumentaciju
66 pregleda 1 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 30.12.2014. 12:36h

Kada sam uzimao ovaj predmet, rečeno mi je da on na kraju, iako je za mene kao novog branioca, koji tek ulazi u predmet ovo početak“, kazao branilac po služenoj dužnosti Vladimir Čović

Suđenje Pljevljacima Dušku Šariću i Jovici Lončaru odloženo je i danas, u Višem sudu. Njihov branilac po službenoj dužnosti Vladimir Čović tražio je razrešenje jer mu nije omogućeno upoznavanje sa spisima predmeta čime je povrijeđen ZKP.

"Naime, od dana kada sam postavljen za branioca 12. decembra ove godine i dalje nemam iskopirane spise, čak ni zvaničnu optužnicu. Jedino imam raniju optužnicu i ukidno rješenje Apelacionog suda. Šest dana kasnije do suda sam tražio dostavljanje kopiranih spisa, ali ih nisam dobijao“, kazao je Čović.

On je istakao da sud, kako izgleda, jedino poklanja pažnju brzini postupka pa pretrese zakazuje u ekspresnom roku, a ne uvažava njegov zahtjev da dobio rok od najmanje 30 dana kako bi se pripremmio za tako obiman predmet.

"Kada sam uzimao ovaj predmet, rečeno mi je da on na kraju, iako je za mene kao novog branioca, koji tek ulazi u predmet ovo početak, upravo zbog profesionalne obaveze da odbranu pružim na najbolji mogući način“.

Advokat je podsjetio da su optuženi Šarić i Lončar izričiti u zahtjevu da žele da ih zastupa razriješeni Borivoje Đukanović, a da njega, upravo zbog povjerenja između branioca i optuženog, ne prihvataju kao postavljenog branioca, što mu ograničava mogućnost pružanja kvalitetne usluge.

Specijalno vijeće sudije Šefkije Đeševića nakon dvije pauze i vijećanja razriješilo je advokata Čovića dužnosti.

Sud je Šariću i Lončaru dodijelio novog branioca po službenoj dužnosti, advokata Radivoja Šukovića.

Đukanović je u jednom od pretresa kažnjen sa 1.000 eura, zbog "neopravdanog izostanka", a posljednji put je bio odsutan zbog operacije, za šta je sudu dostavio medicinsku dokumentaciju.

Nakon što su Šarić i Lončar ponovo odbili da ih bilo ko zastupa osim Đukanovića, sudija Đešević je novi početak zakazao za 30. decembar, i kazao da na sledeći pretres, ukoliko žele da ih zastupa, dođu sa advokatom Đukanovićem, kojem će sud tada ukinuti rješenje o razrješenju.

Šarić i Lončar su ranije bili osuđeni na po pet i po godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu u vratio na ponovno suđenje.

Oni se terete da su se udružili u periodu od 24. decembra, 2007. do kraja 2010. godine, da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju porijeklo novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom izvršenog na organizovan način, u ukupnom iznosu od 19,3 miliona eura.

Novo suđenje je zakazano za 30. januar.

Bonus video: