Nikšić: Volonteri dijelili pomoć ugroženima

192 pregleda 3 komentar(a)
volonteri, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
volonteri, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.12.2014. 20:06h

Tanja Nebrigić, iz nikšićkog naselja Trudbenik, obradovala se pomoći koju su im danas uručili članovi NVO „Volonteri Crne Gore“. Brašno, ulje i šećer, dobro je došlo pred praznike posebno porodicama u pomenutom naselju gdje ima dosta bolesnih, nemoćnih, gdje rijetko ko radi.

„Ova pomoć nam znači zaista mnogo, jer ovo je teško vrijeme za preživljavanje, posebno u ovom naselju. Puno znači pa da je samo litar ulja. Hvala svakome ko se sjetio da nam pokloni makar kesu bombona ili jedan osmjeh kada mi nijesmo u mogućnosti da obradujemo djecu, kada nam je život takav“, kazala je Nebrigić.

Ona i suprug nigdje ne rade, a imaju troje djece školskog uzrasta.

Pored Nebrigića pomoć je dobilo još dvadesetak porodica iz Trudbenika. Zadovoljni oni, ali i volonteri koji su pomutu NVO osnovali upravo sa ciljem da pomažu socijalno ugroženima, kao i starim i bolesnim Nikšićanima.

Rade Milošević, kazao je da su „Volonteri Crne Gore“ osnovani 15.oktobra prošle godine i da su ovog mjeseca ozvaničili početak dva nova servisa – Volonterski socijalni servis Nikšić i Klub 65+.

„Volonterski socijalni servis Nikšić je prvi ovakvog tipa u Crnoj Gori i tiče se isključivo socijalno ugroženih porodica na teritoriji opštine Nikšić. Počeo je sa radom 5.decembra, na Međunarodni dan volontera, i do danas smo obišli preko 70 porodica i uručili pomoć za preko 300 ljudi“, kazao je Milošević.

Servis je zamišljen tako da porodicama u stanju socijalne porodice obezbjedi kontinuiranu pomoć osnovnih životnih namirnica. Planirali su da takvih porodica bude 20, ali zahvaljujući pojedinačnim i kolektivnim donacijama u decembru je pomoć dobilo 70 porodica. Nadaju se da će taj broj zadržati jer su zadovoljni mrežom volonterizma koju su raširili.

„U ovom momentu imamo obezbjeđene namirnice za preko 30 porodica za godinu dana. Imamo preko 50 porodica koje svakog mjeseca doniraju namirnice za Volonterski socijalni servis, kao i veliki broj firmi iz Nikšića, ali i iz Crne Gore. Razvijena je mreža i taj sistem kontinuiranog doniranja nam omogućava da porodicama obezbijedimo da osnovne životne namirnice imaju svakog mjeseca“, kazao je Milošević.

Selekciju porodica rade u saradnji sa Centrom za socijalni rad koji im pruža tehničku podršku.

Organizacija ima 47 volontera, uglavnom mladih raspoloženih da pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija –socijalno ugroženima i starima.

Klub 65+

Prema riječima Milice Mijanović volonteri kroz „Klub 65+“ pomažu starim i nemoćnim licima i u toku decembra obišili su njih desetoro sa gradskog i ruralnog područja.

„Dosadašnje iskustvo na terenu govori da je situacija veoma teška, možda i teža nego što smo mislili i da je svaka pomoć neophodna. Nekad i sama činjenica da nemaju ispunjene osnovne uslove za život dovodi do izazivanja osjećaja nemoći, beskorisnosti i sami ne ulaze u blizak kontakt sa okolinom i poznanicima“, kazala je Mijanović.

U toku je izrada baze podataka starih i nemoćnih lica sa područja opštine Nikšić, a baza volontera koji će biti zaduženi za rad u „Klubu 65“ je već urađena. Volonteri će obilaziti stara lica, pomagati im u kućnim poslovima, obavljati za njih trgovinu, družiti se sa njima.

„Za stare je veoma bitno da znaju da mogu da se oslone na nekoga u slučaju potrebe. Ponekad i sam razgovor sa njima može da pomogne, prije svega na poboljšanju njihovog mentalnog zdravlja“, kazala je Mijanović.

Bonus video: