GA: Izjave Dobričanina problematične

Iz GA su saopštili da uloga medija, NVO u ovom i drugim slučajevima jeste da drže javnost budnom i napominju da niko nije nedodirljiv i da svako snosi odgovornost
29 komentar(a)
štrajk ljekara, Foto: Boris Pejović
štrajk ljekara, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.12.2014. 20:05h

Građanska alijansa (GA) smatra da je izjava dr Vladimira Dobričanina "o atmosferi koju nažalost pojedine nevladine organizacije i pojedinci na portalima stvaraju", pozivajući na ubistva doktora u Crnoj Gori", u najmanju ruku problematična.

"Pozivamo doktora i njegove kolege da kažu koje su to NVO, mediji, te kada su kreirali takvu atmosferu i kada su se javnosti obratili bez dokaza za svoje tvrdnje, koje su im predočili građani. Bojimo se da se ovdje radi o klasičnoj zamjeni teza, jer se odavno ukazuje na propuste, a kada se javnost koncentriše na nešto što se godinama prećutkuje, tužilastvo radi svoj posao, onda su tu dežurni krivci- mediji i NVO, jer je država nesposobna da hapsi stvarno odgovorne jer se to čini, kako kaže Dobričanin "hapšenjima radi sopstvenog kredibiliteta i skidanje krivice sa sebe"", navodi se u saopštenju GA.

Dodaju da ako Dobričanin i njegove kolege znaju ko je pravi krivac za stanje u bolnicama, ako znaju koje su to NVO i mediji fabrikovali, treba prosvijetliti javnost i skinuti teret sa istražnih organa pruživši im dokaze i jasno uprijeti prstom u senzacionalističke NVO-e i medije.

"Kako bi još jednom od neprimjerenog pritiska oslobodili branšu koja radi u nemogućim uslovima pogotovo nakon "narušavanja digniteta ljekara njihovim pretvaranjem u kriminalce". Tu smo saglasni i imate našu punu podršku da se razriješe problemi i ne dozvoli izjednačavanje kriminalaca i zdravstvenih radnika. Takođe pozivamo i na oprez. Paušalne izjave tipa da "mediji "hrane" javnost pričama o skandalima u zdravstvu", te da "ovakvo postupanje dovodi do pada povjerenja pacijenata u ljekare" može da se uzme zdravo za gotovo i da javnost pomisli da su mediji izmislili sve ove priče i da imaju moć da ubijede tužilastvo da hapsi nevine, te da su mediji glavni krivci za pad povjerenja pacijenata. Biće da je to ipak neko drugi", navodi se u saopštenju.

Iz GA su saopštili da uloga medija, NVO u ovom i drugim slučajevima jeste da drže javnost budnom i napominju da niko nije nedodirljiv i da svako snosi odgovornost.

"Sada kada tužilastvo radi svoj posao, za "targetiranje" ljekara se krive NVO i mediji. Molimo odgovorne ljude da odgovorno iznose argumente i svoj fokus usmjere na one koji su ovaj sistem postavili, bilo da je to onaj koji njihovu branšu drži na ovim granama ili onaj koji je postavio lanac nedodirljivosti u kom iznenađuje bilo kakvo odgovorno postupanje. Pa bila to i hapšenja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: