Iz mora uklonjeno 10 tona eksplozivnih sredstava

Ronioci su u ovoj godini pored obuke u Centru u Bijeloj osposobljavani za usko specijalizovane zadatke u Italiji, i u okviru programa obuke Norveške narodne pomoći u BiH
51 pregleda 10 komentar(a)
deminiranje, Foto: Privatna arhiva
deminiranje, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.12.2014. 14:25h

Ronioci – demineri iz Regionalnog centra za obuku ronilaca za podvodno razminiranje (RCUD) iz Bijele ovu godinu ocjenjuju kao jednu od najuspješnijih u proteklih 12 godina, koliko rade.

Iz mora i sa kopna uklonili su preko 600 komada eksplozivnih sredstava čija je ukupna težina iznosila preko 10 tona, kazao je danas novinarima direktor RCUD Veselin Mijajlović.

On je istakao da su ronioci Centra u ovoj godini radili preko 150 dana u veoma opasnim poslovima deminiranja.

Pod vodom su razminirali nekoliko stotina hiljada kvadrata u regionu i u državama Evropske unije.

"Očistili" su oko 200 hiljada kvadrata podmorja kumborske obale, 100 hiljada kvadrata podmorja Tivatskog zaliva i 130 hiljada kvadrata kopnenog dijela trase koridora za polaganje elektro kabla na Mrčevom polju kod Budve.

"Ronioci su u ovoj godini pored obuke u Centru u Bijeloj osposobljavani za usko specijalizovane zadatke u Italiji, i u okviru programa obuke Norveške narodne pomoći u BiH, a obavili su i niz veoma uspješnih aktivnosti u oblasti, pružanja pomoći i spašavanja na vodama, gdje je odrađeno sedam akcija, kao i u oblastima podvodnih istraživanja", istakao je Mijajlović.

Mijajlović je najavio i nastavak istraživanja podmorja do Ulcinja, čime bi trebalo da se dobije kompletna slika zaostalog kulturnog nasljeđa na morskom dnu.

Bonus video: