Nevladine organizacije traže hitno rješavanje ekoloških problema u Pljevljima

Kako je saopšteno iz tih NVO, podstaknuti nezadovoljavajućim stanjem životne sredine u Pljevljima i motivisani zeljom da se aktivnije pristupi rešavanju ekoloških problema u toj Opštini, organizacija Da zaživi selo je prije par mjeseci počela prikupljanje potpisa za dvije inicijative
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.12.2014. 12:58h

Predstavnici nevladinih organizacija (NVO) Da zaživi selo i Grin houm predaće sjutra Ministarstvu održivog razvoja i turizma potpise kojima se traži da se rješavanju ekoloških problema u Pljevljima pristupi što hitnije i ozbiljnije.

Potpisi su prikupljeni u okviru građanske akcije Za zdravija Pljevlja. Kako je saopšteno iz tih NVO, podstaknuti nezadovoljavajućim stanjem životne sredine u Pljevljima i motivisani zeljom da se aktivnije pristupi rešavanju ekoloških problema u toj Opštini, organizacija Da zaživi selo je prije par mjeseci počela prikupljanje potpisa za dvije inicijative.

Prvom inicijativom, kako su pojasnili, traže postavljenje ekološkog inspektora sa sjedištem u Pljevljima, a drugom ispitivanje uzroka zagađenja vazduha u tom gradu i povećanog broja oboljelih Pljevljaka.

“U prethodnom periodu prikupljeno je oko 6,5 hiljada potpisa po inicijativi, ili ukupno oko 13 hiljada potpisa”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će, pored Ministarstva, inicijative će u narednom periodu biti predate i Skupštini opštine Pljevlja. “Na lokalnom nivou obezbijeđena je podrška opštinskih odbora svih političkih partija, izuzev Socijaldemokratske”, dodaje se u saopštenju.

Pomoć u prikupljanju potpisa su, pored NVO Green Home, pružila i udruženja Naša akcija, Društvo mladih ekologa, ADP Zid, kao i brojni pojedinci i volonteri. „Prikupljeni potpisi jasna su poruka građana Crne Gore i Pljevalja da se rješavanju ekoloških problema u Pljevljima mora što hitnije i ozbiljnije pristupiti, i to sa najvišeg nivoa“, poručili su organizatori peticije.

U tom smislu, kako su naveli, očekuju i da će se nadležne institucije odgovorno odnijeti prema njihovim inicijativama i da će ih razmotriti u najkraćem roku. „Kao i da će obavjestiti javnost o koracima koje će preduzeti kako bi se ispunili zahtjevi građana“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: