Pravedna podnijela inicijative Ustavnom sudu

Iz Pravedne je saopšteno da je usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama donijelo brojne nomotehničke i stručne probleme i proizvelo pravnu konfuziju i nesigurnost
0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.12.2014. 10:20h

Pravedna Crna Gora i pravni portal Auditorium podnijeli su inicijativu Ustavnom sudu kojom je osporena odredba iz Zakona o upravnom sporu, prema kojoj su Skupština i predsjednik države ovlašćeni da donose pojedinačna akata bez mogućnosti sudske zaštite.

Iz Pravedne je saopšteno da je usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama donijelo brojne nomotehničke i stručne probleme i proizvelo pravnu konfuziju i nesigurnost. Kako se navodi, u cilju otklanjanja neustavnih rješenja Pravedna i Auditorium su podnijeli dvije ustavne inicijative.

Prva inicijativa se odnosi na neustavna ovlašćenja Vlade u pogledu zaduživanja zemlje koja su predviđena Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Zakonom o budžetu za 2014. godinu. "Drugom inicijativom je osporena odredba iz Zakona o upravnom sporu prema kojoj su skupština i predsjednik Crne Gore neustavno ovlašćeni da donose pojedinačna akata bez mogućnosti sudske zaštite", kaže se u saopštenju.

Iz Pravedne su ukazali da je članom 8 Zakona o upravnom sporu predviđeno da se upravni spor ne može voditi protiv akata “donijetih u stvarima o kojima neposredno, na osnovu ustavnih ovlašcenja, odlučuje Skupština Crne Gore i predsjednik Crne Gore”. „Imajući u vidu član 148. stav 2. Ustava Crne Gore (prema kome “konačni pojedinačni pravni akti uživaju sudsku zastitu” sasvim je jasno da je pomenuta odredba iz Zakona o upravnom sporu neustavna”, pojansili su iz tog poitičkog kluba.

Prema njihovim riječima, nema dileme da je osporavana norma neusklađena sa Ustavom Crne Gore. „Predlažemo Ustavnom sudu Crne Gore da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o upravnom sporu i da donese odluku kojom se osporena odredba smatra nesaglasnom sa Ustavom”, naveli su iz Pravedne.

Bonus video: