Rađenović: Sea Dance će 2015. biti održan

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović kazao je za "Vijesti", da postoji spremnost i Opštine i novosadskih partnera da festival bude održan narednog ljeta, te da će nakon novogodišnjih praznika započeti konsultacije sa svim predstavnicima vladajuće koalicije, kako bi se usaglasili oko zaključenja desetogodišnjeg ugovora
77 pregleda 0 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Luka Zeković
Sea Dance, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.12.2014. 18:19h

Usvajanjem budžeta za 2015. godinu, Skupština opštine Budva je praktično verifikovala da će naredne godine iz gradske kase izdvojiti 500.000 eura za održavanje Sea Dance Festivala u zaleđu plaže Jaz.

Festival, koji je praktično popdijelio političku scenu u Budvi, prije svega napravio jaz između vladajućih partnera DPS i SDP, doveo je i do konfuzije, jer je ostalo nedorečeno da li će Sea Dance uopšte biti.

Naime, u jutarnjim satima za kada je bilo zakazano glasanje, nakon završene rasprave po svih 40 odlukama, koje su se našle na dnevnom redu 14. sjednice Skupštine opštine, odluka o zaključenju desetogodišnjeg ugovora za organizaciju "Sea Dance" između Opštine Budva i novosadske kompnije My Exit Adventur i firme EMC group iz Podgorice, nije ni izglasana, jer su dva odbornika SDP i kompletna opozcija napustili skupštinsku salu i time uskratili kvorum lokalnom parlamentu za odlučivanje.

Sjednici već duže vrijeme ne prisutvouje jedna odbornik vladajuće koalicije iz redova Liberalna partije, tako da je u sali ostalo svega 13 odbornika DPS i dva nezavisna odbornika, nekadašnji članovi Pozitivne. To je bilo nedovoljno da se odluka izglasa.

Predsjedavajuća SO Tijana Kotarac je u nastavku zasijedanja, kome su prisustvovali i odbornici SDP i opozcije, najavila da će biti naknadno određen termim, kada će se lokalni parlament izjasniti o ugovoru oko Sea Dance.

Međutim, odmaha u podne, počela je 15. sjednica Skupštine opštine, na kojoj se kao prva tačka na dnevnom redu našao budžet za narednu godinu, kojim je predviđena stavka za Sea Dance.

Odbornici napuštaju sjednicu

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović kazao je za "Vijesti", da postoji spremnost i Opštine i novosadskih partnera da festival bude održan narednog ljeta, te da će nakon novogodišnjih praznika započeti konsultacije sa svim predstavnicima vladajuće koalicije, kako bi se usaglasili oko zaključenja desetogodišnjeg ugovora.

"Nedostatak kvoruma je uslovio da se prolongira donošenje odluke o zaključivanju ugovora o desetogodišnjoj saradnji. Ne doživljavam to kao ništa strašno. Uvijek je, možda i dobro obnoviti priču, uključiti još više aktera i sigurno da u nekim narednim danima želim sa svim partijama, koje čine koalicionu vlast da još jednom razmotrim sve njihove predloge, u smilu neke dodatne uslove koje bi kandidovale pred našim partnerima iz Novog Sada. Nije bilo vremena da to prihvati partner iz Novog Sada i u nekim narodnim danima treba svi da sagledamo i na odgovoran način da li ćemo odlučiti ili ne o desetogodišnjoj saradnji", kazao je Rađenović.

Prema njegovim riječima važno je da kod organizatora i kod Opštine postoji volja za organizovanje festivala za 2015.

"Opština Budve je u budžetu koji smo usvojili u stavci za kulturen manifetacije i događaje, predvidjela u iznosu od 400.000 eura i u tom kontekstu, u 2015. imamo festival. Ono što je sigurno nije svejedno da li će biti izgalsana odluka o desetogodišnjoj saradnji, jer sa takvom odlukom partner je motivisnaiji da taj festival bude još bolji i nastavi sa višestrukim ulaganjem novca u odnosu na ovaj iznos koji mi izdvajamo. Moja namjera jeste da Sea Dance postane tradicije i bude jedan od dobrih motivatora punjenja turističkih kapaciteta u Budvi, da se o tome priča. Ali, svakako bilo koju odluku, koja se donese parlamentarna većiona ja ću prihvatiti", kazao je Rađenović.

Prodaja karata za ljetnji festival, koji po planu treba da se održi od 16. do 18. jula 2015. na Jazu, već je uveliko počela. Debi izdanje Sea Dancea je nedavno dobilo Wild Beauty priznanje za događaj godine, a našlo se i u finalu takmičenja European Festival Awards u dvije kategorije - za najbolji novi i festival srednje veličine.

SDP: Za festivala godišnje dovoljno 250.000 eura

Lider budvanskog SDP i sekretar za finanisje koji vodi računa o gradskoj kasi Mihailo Đurović, kazao je da je prava mjera da se godišnje za festivala izdvaja 250.000 eura.

"Mislim da bi prava mjera bila da se polovina od sada ugovorom predviđene sume izdavaja za festival", kazao je Đurović.

On je kazao da je za narednu godinu iz budžeta izdvojeno 550 hiljada eura, za kulturno zabavne menifestacije, pa ukoliko bi za Sea Dance bilo izdvojeno 500.000, onda bi za organizovanje ostalih manifetacija, poput dočeka Nove godine, karnevala, filmskog festivala, modne revije Escade i ostalih projekta, ostalo ukupno 50.000 eura.

Bonus video: