Snijeg preko metar, djecu spasavali motornim sankama

Djevojčice Tina i Ksenija nisu mogle da se vrate iz sela Barni Do u Pivi, gdje su došle za praznike
7278 pregleda 1 komentar(a)
Koristili četvoro sanki, Foto: Privatna arhiva
Koristili četvoro sanki, Foto: Privatna arhiva

U pojedinim selima Pivske planine nameti su preko metar, pa mehanizacija Komunalnog preduzeća iz Plužina još nije uspjela da očisti put do tih sela. Zbog neprohodnog puta djevojčice Tina i Ksenija Ćalasan iz Nikšića i njihova tetka Branka Ćalasan nijesu mogle da se vrate iz sela Barni Do, gdje su provele praznike. U pomoć su im, na poziv predsjednika Opštine Mijuška Bajagića, pritekli Mirko, Gligor i Petar Cicmil, Dragan Pantović i Novak Ušćumlić koji su ih motornim sankama prebacili do Plužina.

“Poučeni iskustvom iz prethodnih godina i uspješno odrađenih akcija spasavanja u više sela, odmah smo se organizovali i krenuli put Crkvičkog Polja sa četvoro sanki i neophodnom opremom. Džipovima smo se prebacili do očišćene dionice puta, potom smo nastavili sa sankama ka selu koje je udaljeno oko 25 kilometara”, kazao je “Vijestima” Mirko Cicmil.

Prvo su svratili u selo Šariće kako bi Savi Vračaru dostavili ljekove, a u Barni Do su stigli u ranim večernjim satima jer su im nameti i mećava otežavali put.

“Povratak je bio složeniji jer je već pao mrak, a morali smo posebnu pažnju da obratimo na bezbjednost djece”, kazao je Mirko Cicmil. Podsjetio je da su u istom selu i prošle godine imali uspješno realizovanu akciju kada su u izuzetno teškim uslovima uspjeli da prevezu čovjeka sa srčanim tegobama do prve zdravstvene ustanove gdje mu je pružena adekvatna pomoć.

U Crnoj Gori juče je najviše snijega bilo na Žabljaku - 62 centimetra. U Kolašinu je izmjereno 47, Cetinju i Rožajama 39, Šavniku 36, a u Plavu 32 centimetra.

Bonus video: