Đurović: Opština Ulcinj donijela najbolji lokalni akt koji uređuje finansiranje projekata NVO

Po njegovim riječima utvrđivanje prioriteta za finansiranje na godišnjem nivou povjerava se lokalnom Savjetu za saradnju lokalne samouprave i NVO
0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.12.2014. 10:39h

Koalicija NVO "Saradnjom do cilja" pozdravlja usvajanje nove Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama i kako ističu iskorak Skupštine opštine Ulcinj u kvalitetu ovog dokumeta.

Ova odluka je donijeta 17. decembra i u ovom trenutku predstavlja, po mišljenju Koalicije najbolji je lokalni akt koji uređuje oblast finansiranja projekata NVO.

"Odluka je urađena u saradjni Koalicije NVO i Sekretarijata za upravu, propise, kadrove i društvene djelatnosti a početnu verziju dokumenta predložila je Koalicija NVO.

U pripremi Odluke urađene su konsultacije sa NVO iz Ulcinja i dobijena je podrška za rješenja koja su predložena.

"Po prvi put uvodi se procenat lokalnog budžeta (od 0,5 do 1% tekućeg budžeta) koji će biti namijenjen za finansirane projekata NVO koji su usmjereni na realizaciju lokalnih planova razvoja. Ovakvo rješenje predstavlja sigurnost u finansiranju aktivnosti NVO ali i doprinosi boljem ostvarivanju strategija i akcionh planova donijetih na lokalnom nivou. Po prvi put uvodi se djelimično finansiranje organizacije koja realizuje akativnosti lokalnog resursnog centra na teritoriji opštine. Sredstva za finansiranje ove organizacije, koja če biti izabrana na tenderu, izdvajaju se iz budžetskih sredstava namijenjenih za finansiranje usluga i ne ugrožavaju sredstva namijenjena za projekte NVO", istakao je Goran Đurović predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO "Saradnjom do cilja".

Po njegovim riječima utvrđivanje prioriteta za finansiranje na godišnjem nivou povjerava se lokalnom Savjetu za saradnju lokalne samouprave i NVO.

"Kompletan proces donošenja odluke o finansiranju je preciziran. Odluka Komisije za raspodjelu sredstava sadržaće obrazloženje sa zbirnim bodovnim listama. Uvodi se precizna procedura za praćenje projekata i procjenu uspješnosti. Rezultati finansiranih i realizovanih projekata će se predstavljati široj zajednici na posebnom događaju kako bi građani mogli da imaju prave informacije o načinu trošenja njihovih sredstava", kazao je Đurović.

On je dodao da jedino što u ovoj Odluci nije usaglašeno sa principom koji je Koalicija NVO usvojila još 2012. godine, odnosi se na sastav Komisije za ocjenjivanje projekata.

"Komisija je u Odluci još uvijek sastavljena od predstavnika Opštine i NVO za razliku od stava Koalicije NVO da ocjenu treba da vrše profesionalci koji nisu angažovani u NVO ali ni u lokalnoj samoupravi ili državnim institucijama. I pored ovog značajnog ograničenja, ova Odluka je trenutno najbolji pravni akt za finansiranje NVO na lokalnom nivou u Crnoj Gori. Nadamo se da će druge opštine slijediti primjer opštine Ulcinj i unaprijediti procedure za finansiranje NVO", tvdi Đurović.

Koalicija NVO iskazuje zahvalnost Sekretarijatu za upravu, propise, kadrove i društvene djelatnosti, predsjedniku Opštine, predsjedniku Skupštine i odbornicima koji su usvojili ovu Odluku i očekuje da će nova rješenja odmah biti primjenjena u 2015. godini na adekvatan način.

Bonus video: