U nedjelju obilne padavine: Pogledajte kako nevrijeme stiže na Balkan

80 pregleda 14 komentar(a)
put Podgorica-Cetinje, snijeg, Foto: Čitalac reporter
put Podgorica-Cetinje, snijeg, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 27.12.2014. 17:30h

U Crnoj Gori će u nedjelju biti pretežno oblačno, sa umjerenim do obilnim padavinama povremeno praćenih grmljavinom.

Na primorju se očekuju kiša i pljuskovi, u kontinentalnim predjelima će se smjenjivati snijeg i kiša, a u višim planinskim predjelima kako na jugu, tako i na sjeveru zemlje, više će padati snijeg, nego kiša.

Vjetar umjeren do jak južnih smjerova, tokom noći u skretanju na sjeverni smjer, i ponegdje će biti olujne jačine.

Minimalna temperatura vazduha od -10 do 4, najviša dnevna od -1 do 10 stepeni.

Snijeg stiže na Balkan

Na Balkanu, snežno nevrijeme koje je stiglo proširiće se tokom vikenda na cijeli region, gdje se očekuju niske temperature, jak vjetar i formiranje snežnog pokrivača, navode meteorološke službe.

Snijeg je juče padao na sjeveru Crne Gore i na Cetinju, a saobraćaj se otežano odvijao na mnogim putevima.

Direkcija za saobraćaj i "Crnagoraput" već su uputili kamione i utovarivače kako bi na vrijeme čistili snijeg i puteve održavali prohodnim, a u pripravnosti je i avio-helikopterska jedinica MUP-a.

NASA Snimak oluje iz svemira možete vidjeti OVDJE

Područje Srbije će sniježne padavine zahvatiti u toku noći između nedjelje i ponedjeljka.

Oluja juri ka Balkanu

Očekuje se stvaranje sniježnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a uslijed jakog vjetra i pojava sniježnih nanosa. Upozorava se da je u nedelju 28. decembra u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša. U upozorenju je najavljeno da će od ponedjeljka 29. decembra do subote 3. januara biti veoma hladno, ujutro sa umjerenim i jakim mrazem, a danju temperatura niža od nula stepeni, odnosno da će biti ledeni dani. Vozači se podsjećaju na obavezu da imaju zimsku opremu i upozoravaju da na put ne kreću bez preke potrebe. Mediji u BiH javljaju da snijeg neprekidno pada na planinama, pa se već za ovaj vikend očekuju skijaši, jer će snežni pokrivač biti od 20 do 30 centimetara. Snijeg je prekrio Sarajevo i nastavlja da pada u centralnoj i istočnoj Bosni i Hercegovini.

Osjetno je hladnije, javljaju hrvatski mediji, prenoseći upozorenje prognostičara da je ovo tek uvod u ono što slijedi, posebno u noći između subote i nedjelje, kada se u nekim djelovima Hrvatske očekuje i pola metra snijega. Na Jadranskoj magistrali su juče zbog olujne bure za saobraćaj zatvorene brojne dionice, a zbog snega je otežan saobraćaj u Lici i Gorskom Kotaru. Prema prognozi meteorologa, snijeg bi za vikend trebalo da padne čak i u Dubrovniku.

Sniježne padavine praćene jakim jetrom očekuju se danas popodne i u Sloveniji, a olujno nerijeme nastaviće se u nedjelju, kada će vetar u zapadnoj oblasti Primorska premašiti 100 kilometara na sat.

Snijeg u Britaniji, Švajcarskoj i Njemačkoj >>>

Bonus video: