Milorad Radojević na čelu IO Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji

89 pregleda 2 komentar(a)
Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Foto: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji
Ažurirano: 27.12.2014. 11:12h

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji na drugoj sjednici održanoj u Novom Sadu 26 decembra izabrao je Milorada Radojevića za predsjednika Izvršnog odbora, Nenada Vlahovića za njegovog zamjenika, dok us za članove izabrani Nada Sarić Trpka, Slobodanka Pajović, Miodrag Becić, Bodin Radojević i Tomislav Pešić.

Radojević je iznio program rada apostrofirajući osnovne pravce djelovanja:

"Razvoj aktivnosti i servisa/usluga koje će unaprijediti položaj crnogorske nacionalne manjine u oblastima:obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe jezika. Formiranje institucija koje će nositi te aktivnosti. Promociju rada Nacionalnog savjeta crnogorske manjine i stvaranje pozitivne klime u društvu za uspješnu realizaciju planiranih aktivnosti. Razvoj kapaciteta članova Nacionalnog savjeta, kako bi uspješno realizovali planirane aktivnosti na profesionalan i kompetentan način u interesu crnogorske nacionalne manjine", saopšteno je iz Nacionalnog savjeta.

Dodaje se da je na sjednici konstatovano da je Nacionalni savjet 22. decembra registrovan u Registar nacionalnih savjeta Republike Srbije pod brojem 21 te da je prihvaćen Statut savjeta od strane Ministarstva za državnu upravu, i to kao prvi u odnosu na statute drugih nacionalnih savjeta u ovom izbornom ciklusu.

Takođe su razmatrana druga ključna pitanja bitna za budući rad Nacionalnog savjeta.

"Na sjednici je bilo riječi i o kontinuiranom pritisku na pojedine članove Nacionalnog savjeta od strane g.Nenada Stevovića, službenika Uprave za dijasporu Crne Gore. Iznijeta su pojedinačna iskustva, te je zaključeno da je neprimjereno da se službenik matične države na takav način upliće u rad novoformiranog savjeta te da su pritisci motivisani isključivo željom da se osujeti rad uspješno formiranog Nacionalnog savjeta i manipulacijama formira nova većina. Vjerujemo da se radi o smišljenom djelovanju koje ima za cilj da kompromituje rad i ugled savjeta i njegov istorijski značaj u političkom ambijentu Srbije", ističe se u saopštenju.

Nacionalni savjet crnogorske manjine je takođe pozvao Vladu Crne Gore da pronađe neki konstruktivniji oblik pomoći i saradnje i da spriječi destruktivno miješanje svog službenika u rad tek formiranog organa samouprave crnogorske nacionalne manjine u Srbiji.

Bonus video: