Za prepisivanje se i u zatvor ide

Direktor Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva iz Velike Britanije profesor Dimitrios Buhalis javno je pozvao ministarku da se izvini i podnese ostavku
73 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2014. 07:43h

Tužilaštvo bi po službenoj dužnosti trebalo da formira predmet i ispita da li je ministarka nauke Sanja Vlahović plagirala naučni rad, ako ima osnove sumnje, odnosno informaciju, da se to desilo, ocijenio je advokat Zdravko Begović.

On je istakao da je Krivičnim zakonikom (KZ) za to djelo predviđena novčana, ili kazna zatvora do tri godine.

"To je član 233 KZ - 'Ko pod svojim imenom ili imenom drugog u cjelini ili djelimično objavi, izvede, predstavi, prenese izvođenje ili predstavljanje ili emituje tuđe autorsko djelo ili snimi, umnoži, prenese ili emituje tuđe izvođenje, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine'. Tužilac je dužan da ukoliko ima informacije o povredi moralnih prava autora pokrene krivični postupak i istraži to po sili zakona", rekao je Begović juče "Vijestima".

Direktor Međunarodnog centra za istraživanje turizma i ugostiteljstva iz Velike Britanije profesor Dimitrios Buhalis javno je pozvao ministarku da se izvini i podnese ostavku, jer je doslovno prepisala dio njegovog istraživanja “Destinations’ competitiveness in modern tourism”...

Senat Univerziteta “Mediteran” prije dva dana je zaključio da nemaju zakonskog osnova da utvrđuju da li su Vlahovićeva i njihov zaposleni Milan Babović, član Savjeta mladih DPS-a, prepisali svoje naučne radove.

Begović

"Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta i drugim aktima Univerziteta koji se primjenjuju u datoj situaciji, nijesu regulisana ključna pitanja plagijata kao što su pojam i sadržaj plagijata u nauci, kriterijumi i mjerila za utvrđivanje originalnosti naučnog rada, dozvoljeni obim citiranja tuđeg teksta, metodi i tehnika utvrđivanja plagijata, sankcije i mjere za plagiranje i slično", zaključak je Senata. Begović, međutim, tvrdi da je manje poznata činjenica da je ovo djelo kažnjivo po KZ:

"Vjerovatno jer se radi o novini u zakonodavstvu".

U oktobru usvojenim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju piše da ustanove u svojim statutima moraju precizirati na koji način se uzimaju zvanja i titule stečene na snovu plagiranih radova.

Etičkim kodeksom predviđena javna opomena za prepisivanje

Senat Mediterana zaključio je da nema zakonskog osnova da se bave plagijatima, iako se Kodeksom akademske etike koji je 2013. donio bivši rekor Slobodan Backović jasno propisuje da “akademsko i stručno osoblje ne smije koristiti tuđe radove ili ideje bez navođenja izvora”.

“Vijestima” nije poznato da li se Etički odbor bavio mogućom povredom Kodeksa u slučaju Vlahovićeve i Babovića.

Za odluku Senata glasao je i rektor Nenad Vuković, a samo je profesor Milenko Popović tvrdio suprotno... Begović smatra da bi se i kroz sankcije predviđene Kodeskom postigao cilj:

”A to je pokazati svakome ko to radi da mora snositi odgovornost, makar i etičku”.

Kodeksom se predviđa javna opomena koju izriče Etički odbor ili Senat, a koja može biti objavljena u biltenu Univerziteta ili u medijima.

Galerija

Bonus video: