Klimenta Koraću: Da li ste prekršili Zakon o sprečavanju sukobu interesa?

96 pregleda 0 komentar(a)
Zbor radnika Gornji Ibar Rožaje, Foto: Euromost
Zbor radnika Gornji Ibar Rožaje, Foto: Euromost
Ažurirano: 26.12.2014. 17:54h

Povodom teksta "Korać o optužbama Klimente: Ni jedan euro ne ide meni niti bilo kojem članu moje porodice" koji je juče objavljen na portalu Vijesti, predsjednik NVO "Udruženje manjinskih akcionara Gornji Ibar" Sadik Klimenta kazao je da ga raduje što je odgovor dobio od člana komisije Milisava Koraća.

"To me raduje iz razloga što je u svom odgovoru priznao da je osnivač NVO "Vuča'' kako je skraćeno zovu, priznao da je član u podkomisiji koja je dodijelila sredstva njegovoj NVO, priznao da su pored njega osnivači ove NVO njegovi rođaci, ali nam je neshvatljivo kako to da tri godine podkomisija i komisija, u kojoj je isti dodjeljuje sredstva za jedno te isto, izgradnju kapele i kako to da se mogu sredstva uzimati od igara na sreću za izgradnju objekata", istakao je Klimenta.

On je dodao da ne zna da li su sredstva namjenski potrošena jer nema uvid u finasijski izvještaj NVO "Vuča'', ali bi htio da pita Koraća, kako to da je njegova kćerka Mirela Korać predložena upravo od njegove NVO "Vuče'' u savjet za razvoj NVO, ako tu organizaciju samo interesuje izgradnja kapele i razvoj njegovog sela u Beranama.

"Pitamo gospodina Koraća, da li ste prekršili član 12 Zakon o sprečavanju sukoba interesa, na koji ste se obavezali izjavom koju ste potpisali 2013. godine jer u toj izjavi nijeste naveli Vašu NVO "Vuča"? Da li ste sa svojim organizacijama, član NVO "Savjet za saradnju NVO'' koju predvodi Goran Đurović, grupe NVO kojoj su dosada odobreni milioni kroz Komisiju od igara na sreću i da li ste učestvovali u odobravanju sredstava njihovim članovima i osnivačima tih NVO?", istakao je Klimenta.

On se takođe pita kako to da mnoge NVO uzimaju sredstva u po tri oblasti koji su zajedno sa Koraćem članovi NVO "Saradnjom do cilja'' dok skoro sve NVO sa sjevera Crne Gore, koje su prepoznate po svom djelovanju i po velikom članstvu ne mogu da dobiju ni centa za svoje djelovanje.

"Da li to mi gospodine Korać moramo imati svog člana Komisije da bi nam odobrili sredstva? Šta ustvari podrzumijevate pod tim bodovanjem? Da li ste javno objavili listu da javnost vidi kako ste vršili bodovanje? Kako to da nijeste još javno na sajtu objavili projekte koji su odobreni u 2013 godini? Mnogo je nepravilnosti u podjeli, svi više znamo kome se odobravaju sredstva i kako se troše i u oblasti i u kojoj ste Vi gospodine Korać, ali pitam Vas dokle ćemo tako", zaključio je Klimenta.

Bonus video: