CGO: Gdje su sredstva koje je opština uplatila Radiju Herceg Novi?

0 komentar(a)
Euro, novac, Foto: Shutterstock
Euro, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2014. 14:50h

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) kazali su da su sprovođenjem istraživanja o novčanim izdvajanjima za medije u Crnoj Gori, u okviru projekta "Jednake šanse za sve medije", imali dva cilja.

"Najprije, da doprinesemo podizanju svijesti zainteresovane javnosti o odgovornom trošenju novca iz Budžeta Crne Gore, ukazivanjem na odnos koji javni sektor ima prema medijima kroz novčana izdvajanja, ali i da ukažemo na koji način se primjenjuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama", isiče se u saopštenju CGO koje potpisuje Ana Vujošević koordinatorka programa.

Dodaje se da se ovo istraživanje sprovodi već treću godinu zaredom i pokazalo se kao utemeljen način dokazivanja odnosa koji država ima prema pojedinim medijima u Crnoj Gori.

"Na žalost, i ovogodišnji nalazi ukazuju na neuređenost ove oblasti i posljedično nejednak tretman medija od strane organa javnog sektora. Samo istraživanje se metodološki temelji na primjeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama i svi nalazi istraživanja bazirani su isključivo na zvaničnim dokumentima organa javnog sektora, koji su bili predmet istraživanja", piše u saopštenju.

Po njihovim riječima u zaključcima dokumenta se jasno navodi da CGO, i pored svih napora i višemjesečnog istraživanja, nije dobio sve tražene podatke čime se podvlači i neadekvatna primjena ovog Zakona.

"Kad je u pitanju stav Savjeta Radio Herceg Novi, CGO je očekivao da će njihovo reagovanje i oštrica kritike biti usmjereni ka odgovornima iz Opštine Herceg Novi, imajući u vidu prezentovane nalaze i nesporan dokaz (u prilogu) gdje Opština Herceg Novi navodi da je radiju Herceg Novi uplaćen iznos od 251.396.00 eura, dok od strane Savjeta Radio Herceg Novi tvrde da oni u toku 2013. godine nijesu dobili nikakva finansijska sredstva", ističe se u saopštenju.

Iz CGO kažu da izražavaju zabrinutost, ukoliko su tvrdnje Savjeta tačne za sudbinu navedenog novca i ocjenjuju da ta informacija prevazilazi ciljeve ovog istraživanja CGO ali da treba da izazove interesovanje nadležnih organa, prije svega tužilaštva.

Bonus video: