Izbori za dekana Ekonomskog početkom naredne godine

1 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2014. 14:27h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UOUCG) raspisaće izbore za dekana Ekonomskog fakulteta prvog radnog dana Univerziteta u narednoj godini.

Predsjednik UO UCG, Duško Bjelica, kazao je da je donešena odluka da se raspišu izbori za dekana na Eonomskom fakultetu za mandatni period 2015-2018.godina.

"Rokovi izbornih radnji počinju teći od prvog radnog dana UCG u narednoj godini. Rokovi su utvrđeni Pravilnikom Univerziteta«, rekao je on na konferenciji za novinare.

Bjelica je saopštio da se od avgusta radilo efikasno na konsolidaciji dugova prema zaposlenim, porezima i doprinosima i Elektroprivredi.

»U dobrim smo pregovorima sa Vladom, kao osnivačem, i nadam se da ćemo nakon ove godine biti sigurno u prilici da vam saopštimo i pozitivnije rezultate po pitanju finansijske konsolidacije«, kazao je on.

Duško Bjelica

Bjelica nije precizno odgovorio koliki je trenutno dug UCG, navodeći da će sve jasno biti saopšteno početkom naredne godine.

»Mimo finansijskog plana uspjeli smo da određenim dodatnim sredstvima obezbijedimo 2,5 miliona eura i izmirimo prema zaposlenima dug, po pitanju sudskih procesa za dugovanja od 2009-2012.godine. Sada se radi na pregovorima o izmirenju duga prema Elektroprivredi, zaposlenima i određenom dijelu poreza i doprinosa«, dodao je on.

Bjelica tvrdi da je "puno bolje" nego što se očekivalo i da će u većoj mjeri biti smanjeni dugovi nego što je očekivano.

»Za sada nailazimo na razumijevanje kod Vlade, na osnovu argumenta i pregovora koji su u toku«, dodao je on.

Upitan da prokomentariše to što je Vijeće te Ekonomskog podnijelo Ustavnom sudu inicijativu za utvrđivanje zakonitosti odluka UO UCG, kako bi se utvrdilo da li je UCG nezakonito prisvajao sredstva te univerzitetske jedinice, Bjelica je kazao da o tome ne misli ništa, “jer su to privatne inicijative koje može da uradi svaki građanin”.

“Oni to rade vaninstitucionalno, to nije stav Vijeća. Ako su uradili to što pitate, a o čemu nemam saznanja, pitajte njih koji su im motivi i šta očekuju. Te stvari ne zavređuju pažnju”, smatra Bjlica.

On je kazao da se UO UCG bori da u skladu sa zakonom oporavi Univerzitet, navodeći da novi menadžement na čelu sa rektorkom Rdamilom Vojvodić "daje izvanredne rezultate, iznad očekivanja".

»Sa te strane smo potpuno zadovoljni i naš prioritet je da su zaposleni u punom obimu izmireni za ono što imamo obavezu prema njima, kao i da budu smanjeni dugovi subjektima sa kojima Univerzitet posluje. Naši spoljni dugovi su blizu toga da potpuno budu likvidirani«, rekao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, uvijek će biti nezadovojnih pojedinaca, »a kada je neko nezadovoljan sam od sebe on ne može biti zadovoljan ni sa drugim«.

Bjelica je podsjetio da je UO na prošloj sjednici usvojio Predlog Statuta Univerziteta koji je upućen Ministarstvu prosvjete.

»Mi smo danas uvažili većinu primjedbi koje smo dobili od Ministarstva i uvrstili u Predlog Statuta. Ovlastili smo rektorku da u ime Univerzirteta učestvuje u radu nadležnih Vladinih tijela, u slučaju da bude potrebe za daljim usaglašavanjem teksta«, naveo je on.

Bjelica je precizirao da su se primjedbe odnosile na usaglašavanje sa novim Zakonom sa visokim obrazovanjem.

»Većinski dio primjedbi je implementiuran i one su bile na mjestu, a dio koji se tiče autonomije Univerziteta nismo prihvatili«, dodao je on.

Upitan da li je bilo riječi o finansiranju UCG, Bjelica je kazao da je radna grupa i dalje u pregovorima, navodeći da se nada da će i tu biti postignuta saglasnost.

Bonus video: