Herceg Novi: Odbrana kreativnosti kišobranima

109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2014. 15:00h

Članovi Hercegnovskog pozorišta Urban Nova i Omladinskog kulturnog centra Herceg Novi "ukrasili" su javne prostore grada.

Kišobranima je ukrašeno, a samim tim i "mapirano" dvanaest napuštenih i razrušenih, a u najmanju ruku neiskorišćenih zdanja: zadužbine Đurović-Bošković-Laketić, Dukovića i Nikole Musića, zatim tvrđave: Španjola i Citadela, hoteli: "Topola", "Rudnik", motel "Dubrava", parkovi "Boka" i Savinska Dubrava, Palata "Burovina", te bivša komanda Mornarice vojske Jugoslavije u Meljinama.

"Ideja kišobrana kao "branjenja kreativnošću" od pasivnosti i uspavanog Novog, ali i od deklerativnih podrški i neostvarenih rješenja odgovornih, nametnula se kao lajt motiv naše akcije", kazala je u ime ovih organizacija Senka Domović Bulut.

Hercegnovsko pozorište je nedavno proslavilo 30 godina postojanja i najavilo 20-ti HAPS. Na još uvijek neriješen problem prostora, odgovorili su duhovito - kišobranima kojima su promovisali svoje jubileje, ali i opominjali da sem tog nemaju drugi krov nad glavom.

Omladinski kulturni centar Herceg Novi tokom ove godine je realizovao brojne programe, ovih dana je iseljen iz prostora koji mu je privatni vlasnik nesebično ustupio do početka renoviranja objekta.

Urban Nova svoje aktivnosti je realizovala u javnim prostorima po Herceg Novom: parkovima, platoima, parkingu... obeshrabrene iskustvom srodnih organizacija, nikada nisu ni pokušavale da se izborimo za sopstveni prostor za rad.

Na jednoj od radionica kreativne reciklaže tokom projekta "Ekotopija", starim kišobranima je udahnut novi život.

"Kišobrani su nam zajednički...pomažu nam da umesto ruševina i napuštenih zgrada vidimo prostor za kreativnost i aktivizam. Pomogli su nam da osvojimo neke od mnogih prostora koji nam kao građanima pripadaju.Za neke od ovih prostora je kasno...Za neke još uvek nije. Zato, branimo se kreativnošću. I mi smo grad", poručili su članovi Hercegnovskog pozorišta Urban Nova i Omladinskog kulturnog centra Herceg Novi.

Galerija

Bonus video: