Herceg Novi: Novska skalinada u februaru

241 pregleda 0 komentar(a)
Triatlon klub HN, Foto: Triatlon klub HN
Triatlon klub HN, Foto: Triatlon klub HN
Ažurirano: 26.12.2014. 15:14h

Triatlon klub Herceg Novi planira da u februaru organizaciju trku Novske skalinade. Riječ je jedinstvenoj trci koja će se održati na prekrasnim lokacijama grada na prostoru od gradske luke Škver stepeništima starog grada sve do tvrđave Španjola na čijim zidinama se nalazi cilj.

Ruta Skalinade povezuje pet najznačajnijih utvrđenja grada: ostatke tvrđave Citadela, tvrđavu Forte Mare, Sat kulu, Kanli kulu i tvrđavu Španjola.

Staza kojom će se trčati "Novska skalinada" duga je 1280m, na njoj je ukupno 646 stepenica (skalina) a cilj trke se nalazi na 178m nadmorske visine. Ulaskom u cilj otvara se jedinstveni pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv. “Na ideju organizacijie ovakve trke došli smo ugledavši se na najpoznatiju trku stepenica na svijetu u New Yourk-u (Empire State Building Run up) kao i gradova u okruženju: Split (Marjanska skalinada), Zagreb (Zagrebčanka) i Beograd (Avalski toranj)”, pojašnjava Luka Čupić predsjednik Triatlon kluba Herceg Novi”.

Ističe da je Herceg Novi poznat kao grad od skalina tako da je sasvim prirodno i zasluženo da dobije manifestaciju koja je posvećena upravo tome.

"Pošto u našem gradu nemamo nebodera, a stepenica nam ne fali, odlučili smo da prilagodimo trku našim uslovima", kaže Čupić. Trka omogućava svim učesnicima od onih najmlađih do ljudi u u 3. životnoj dobi da provjere u kakvoj su formi.

U Triatlon klubu se nadaju da će “Hercegnovska skalinada” postati tradicionalno dešavanje i brend Herceg Novog.

Bonus video: