Korać o optužbama Klimente: Ni jedan euro ne ide meni niti bilo kojem članu moje porodice

On je kazao da je prethodni predsjednik opštine Berane sa saradnicima 2012.godine posjetio Udruženje, upoznao se sa njihovim aktivnostima i iznio mišljenje da je "postupanje i rad NVO Vuča primjer koji bi trebalo da slijede mnoge druge NVO"
99 pregleda 2 komentar(a)
Euro, Foto: Shutterstock
Euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2014. 18:05h

Na osnovu optužbi koji je na njegov račun uputio Sadik Klimenta predsjednik NVO "Manjinski akcionari Gornjeg Ibra" da je kao član Komisije, navodno dodijelio sebi i svojoj porodici 4.000 eura preko NVO "Vuča Berane", Milisav Korać je kazao da se radi o neutemeljenim i neprovjerenim informacijama.

"Iznos sredstava koji je odobren pomenutom nevladinom udruženju je u cjelosti planiran i odobren i biće utrošen za kupovinu građevinskog materijala i izvođenje građevinskih radova za nastavak radova na kapeli u selu Vuča-Berane. Dakle, ni jedan jedini euro u ovom projektu, kao ni u ranijim aktivnostima ovog Udruženja, nije i neće biti upotrijebljen za isplatu honorara niti meni, niti bilo kojem članu moje porodice, niti bilo kojem članu iz NVO Vuča. Pomenute činjenice su poznate i mještanima pomenutog sela kao i mještanima - komšijama iz okolnih sela koji se sa poštovanjem i uvažavanjem odnose prema činjenici da jedno nevladino udruženje izgrađuje kapelu u selu", kazao je Korać.

On je dodao da je prethodni predsjednik opštine Berane sa saradnicima 2012.godine posjetio Udruženje, upoznao se sa njihovim aktivnostima i iznio mišljenje da je "postupanje i rad NVO Vuča primjer koji bi trebalo da slijede mnoge druge NVO".

"Inače NVO "Vuča" je skraćeni i legitimni naziv šireg - punog naziva NVO "Udruženje mještana i prijatelja sela Vuča - Berane". Skraćeni naziv je evidentiran i u Statutu Udruženja i u Rješenju o registraciji ove NVO, a i često se koristi radi kraćeg naziva. Udruženje je osnovano 2007.godine, tri godine prije nego što sam ja postao član Komisije Vlade za raspodjelu sredstava od igara na sreću. Od osnivanja do danas ni ja ni članovi moje porodice (supruga i djeca) nijesu bili u rukovodećim strukturama Udruženja. Pojedina od lica koja se pominju kao i ovlašćeno lice za zastupanje pomenute NVO su moji prezimenjaci i nijesmo ni u kakvom srodstvu", istakao je Korać.

Po njegovim riječima neosnovani su navodi da je on donio odluku za bilo koju NVO, jer Odluku ni u jednom slučaju nije donosio pojedinac, već Komisija od 15 članova.

"Podsjećam da je do 2010.godine vrlo malo projekata nevladinih organizacija odobravano u oblasti Socijalna zaštita, obično 5, 6 maksimalno do 10, što se može provjeriti uvidom u Odluke Komisija za taji prethodni period. U svom radu posebno sam se zalagao da poštovanje Uredbe da najmanje 75 odsto ukupnih sredstava u oblasti Socijalne zaštite bude dodijeljeno nevladinim organizacijama. Za ove četiri godine to je maksimalno poštovano i podsjetiću da je 2010.godine oko 40 nevladinih organizacija dobilo sredstva u pomenutoj oblasti, od kojih je 20 projekata odobreno u iznosu koliko su i tražile NVO. U 2014.godini npr: odobreno je oko 60 projekata za NVO u oblasti Socijalna zaštita", zaključio je Korać.

Bonus video: