Milivojević zamrzao članstvo u Savjetu za zaštitu od diskriminacije

“Policija do danas nije rasvijetlila, niti procesuirala, u toku kalendarske godine, nijedan od 26 fizičkih napada na 'LGBTIQ Socijalni Centar'. Podsjećam da ni jedan od fizičkih napada, na mene lično, a bilo ih je ukupno 19, do danas nije rasvijetljen”
6 komentar(a)
Stevan Milivojević (Novina)
Stevan Milivojević (Novina)
Ažurirano: 25.12.2014. 16:16h

Čelnik LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević zamrzao je članstvo u vladinom Savjetu za zaštitu od diskriminacije, a ta odluka ima za cilj da se, kako je kazao, na visokom političkom nivou skrene pažnja na pitanja bezbjednosti LGBT zajednice u Crnoj Gori.

“Odluku o zamrzavanju članstva, iako nevoljno, donosim s namjerom i željom da na visokom političkom nivou skrenem pažnju na pitanja bezbjednosti LGBT zajednice u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Milivojevića.

“Policija do danas nije rasvijetlila, niti procesuirala, u toku kalendarske godine, nijedan od 26 fizičkih napada na 'LGBTIQ Socijalni Centar'. Podsjećam da ni jedan od fizičkih napada, na mene lično, a bilo ih je ukupno 19, do danas nije rasvijetljen”.

Čelnik LGBT Foruma Progres ističe da je svjestan brojnih izazova i odgovornosti s kojima se susreće crnogorska policija ali da ga zabrinjava nedostatak profesionalne i političke volje i kondicije da se sačuvaju “dosadašnji rezultati, izgrađeno povjerenje i nastavi s unapređenjem inkluzije LGBT osoba”.

U saopštenju se dalje navodi da je pomenutoj odluci prethodio konsultativni sastanak s vrhom crnogorske i podgoričke policije. “Saopšteno mi je da nema nikakvog napretka po pitanju rasvjetljavanja brojnih incidenata a određena razmišljanja, koja sam tom prilikom čuo, čine mi se nedovoljno profesionalnim”, kaže Milivojević.

Milivojević je svoje članstvo u Savjetu uslovio “i najmanjim napretkom u obavljanju policijskih poslova”.

Milivojević će svoju odluku sjutra predstaviti pred Savjetom, u toku redovne, ranije zakazane, sjednice.

Na pomenutoj sjednici će biti razmatrana profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i unaprjeđenje antidiskriminatornog okvira.

Sjednicom će predsjedavati predsjednik Savjeta i potpredsjednik Vlade Igor Lukšić.

“Na sjednici će biti razmatrane dvije ključne teme - profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje lica sa invaliditetom i unaprjeđenje antidiskriminatornog okvira s tim u vezi, i mobing, u kontekstu primjene Zakona o zabrani zlostavljanja na radu”, saopšteno je iz Vlade.

Savjet će razmotriti i druga pitanja iz svoje nadležnosti, uključujući i pripremne aktivnosti povodom izrade programa Savjeta za narednu godinu.

Bonus video: