DOSELJENICI SU "ŽILA KUCAVICA"

Prađed novinara CNN-a pravio cipele kralju Nikoli

“Moja baka po majci Vukica (Viktorija) je rođena u porodici Mila i Milice Ivanišević na Cetinju... U ugovorenom braku udala se za Nikolu Grujičića, sina Marka i Plane. Milo, njen otac, bio je obućar sa priznatim kupcem, kraljem Nikolom Petrovićem”
95 pregleda 11 komentar(a)
Majkl Smerkoniš, Foto: Smerkonish.com
Majkl Smerkoniš, Foto: Smerkonish.com
Ažurirano: 16.02.2019. 14:25h

Američki novinar Majkl Smerkoniš, čiji je prađed, kako tvrdi, pravio cipele i za kralja Nikolu,  poručio je prošle sedmice da su doseljenici “žila kucavica” SAD.

Kako bi na što bolji način približio javnosti koliko su imigranti bitni za SAD, ali i da najavljene promjene američkog zakonodavstva o imigrantima možda nijesu pametan potez, Smerconish se osvrnuo na početak prošlog vijeka, kad su njegovi preci stigli iz Crne Gore. 

“Moja baka po majci Vukica (Viktorija) je rođena u porodici Mila i Milice Ivanišević na Cetinju... U ugovorenom braku udala se za Nikolu Grujičića, sina Marka i Plane. Milo, njen otac, bio je obućar sa priznatim kupcem, kraljem Nikolom Petrovićem”, napisao je Smerkoniš u kolumni za portal “Dallasnews”.

Njegov đed Vasil rođen je u Americi 1909. godine, kao jedan od osmoro djece Eliasa i Ane, koji su došli iz Galicije, regiona tadašnjeg Austro-ugarskog carstva. 

“Elias je bio rudar, a kako je bio duboko posvećen svojoj istočnoj pravoslavnoj crkvi, pripremio je sopstvenu sahranu objašnjavajući sinu Fredu da tog dana treba da izostane sa posla, kako bi pripremio cvijeće, ali i organizovao dolazak sveštenika i grobara”.

“Nikola Grujičić je bio na ostrvu Elis, blizu Njujorka, gdje je njegovo prezime promijenjeno u Grovich 1925. godine, a stigao je dvije godine prije supruge. Ona je morala da sačeka da Nikola zaradi dovoljno novca, kako bi mu se pridružila sa ćerkom Besi. Na kraju, oni su se preselili u sjeveroistočnu Pensilvaniju, nedaleko od Smerkoniša”. 

Smerkoniš je istraživanjem korijena zaključio da su “obje porodice poštovale imigraciona pravila, iako ih je tada bilo malo”.

“Međutim, nema opravdanja za one koji krše pravila”, istakao je on.

Preporučujemo za Vas