U Crnoj Gori se najviše praznuje

Ministarstvo rada i socijalnog staranja saopštilo je da su povodom Nove godine i Božića neradni dani u Crnoj Gori 1. i 2. januar, kao i 6, 7. i 8. januar 2015. za pripadnike pravoslavne vjeroispovjesti. Povodom predstojećeg Božića, za zaposlene rimokatoličke vjeroispovjesti neradni dani su 24, 25. i 26. decembar
277 pregleda 9 komentar(a)
Nova godina, Foto: Shutterstock.com
Nova godina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.12.2014. 20:53h

Tokom predstojećih praznika od svih zemalja balkanskog regiona najviše neradnih dana imaće Crna Gora, gdje se za Novu godinu ne radi dva dana, dok po tri dana praznuju pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti povodom Božića, dok će građani većeg dijela regije na raspolaganju imati manje neradnih dana.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore saopštilo je da su povodom Nove godine i Božića neradni dani u Crnoj Gori 1. i 2. januar, kao i 6, 7. i 8. januar 2015. za pripadnike pravoslavne vjeroispovjesti. Pored toga, povodom predstojećeg Božića, za zaposlene rimokatoličke vjeroispovjesti neradni dani su 24, 25. i 26. decembar.

Prema podacima Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije, neradni dani će biti 1. i 2. januar, povodom Nove godine, kao i 7. januar, kada se slavi Božić, kao i 25. decembar za hrišćanske vjernike koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru.

Građani Bosne i Hercegovine će kao neradne dane imati 1. i 2. januar. Naime, Zakonom o praznicima u Federaciji BiH, Nova godina se slavi 1. i 2. januara. Osim toga, u ovom entitetu neradni dani će biti 7. januar kao i 25. decembar, povodom božićnih praznika, ali samo za one koji obilježavaju te vjerske praznike.

Pored praznika koji se u Federaciji BiH proslavljaju kao državni praznici, Zakonom o radu je utvrđeno pravo zaposlenih da odsustvuju sa posla četiri radna dana tokom jedne kalendarske godine radi zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba.

Praznici u Republici Srpskoj utvrđeni su Zakonom o praznicima RS-a i dijele se na republičke i vjerske.

U dane republičkih praznika se ne radi, a na dane vjerskih praznika vjernici imaju pravo da praznuju po dva dana, prvi i drugi dan praznika, pa će građani Srpske tako odmarati 1. i 2. januara povodom Nove godine, kao i svi u BiH, dok imaju na raspolaganju po dva dana povodom katoličkog, odnosno pravoslavnog Božića za one koji obilježavaju te praznike.

Stanovnici Makedonije će tokom predstojećih praznika na raspolaganju imati četiri dana, odnosno prema Zakonu o praznicima u Makedoniji neradni dani su 1. januar te 6. i 7. januar povodom Božića, a 25. decembar ne rade pripadnici katoličke vjeroispovjesti.

Tokom nastupajućih praznika stanovnici Hrvatske će imati na raspolaganju četiri neradna dana - 1. januar zbog Nove godine, 6. januar kada će se slaviti praznik Sveta tri kralja, a neradni dani u toj zemlji će biti i 25. i 26. decembar povodom proslave Božića.

Bonus video: