Nikšićki DF bojkotovaće rad parlament ukoliko se CPC-u ustupi kraljevski Ljetnjikovac

Pošto će sjednica SO Nikšić, zbog obimnosti dnevnog reda, trajati sjutra i preksjutra, a kako je tačka o ustupanju ljetnjikovca CPC 12 po redu, postoji mogućnost da se o istoj raspravlja u petak
115 pregleda 6 komentar(a)
Demokratski front Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Demokratski front Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.12.2014. 15:59h

Ukoliko odluka da se ljetnjikovac kralja Nikole ustupi na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) bude usvojena odbornici Demokratskog fronta napustiće sjednicu SO Nikšić, saopšteno je na konferenciji za novinare.

"Apelovaćemo da se ta tačka makne sa dnevnog reda, a prije početka sjednice reagovaćemo i proceduralno. Ukoliko dođe do rasprave ukrstićemo argumente i bićemo protiv, a ukoliko ta odluka prođe napustićemo sjednicu“, kazao je Marinko Koprivica.

Pošto će sjednica SO Nikšić, zbog obimnosti dnevnog reda, trajati sjutra i preksjutra, a kako je tačka o ustupanju ljetnjikovca CPC 12 po redu, postoji mogućnost da se o istoj raspravlja u petak.

Povodom te odluke sjutra u podne grupa građana organizuje protest ispred zgrade Opštine kako bi uticali na odbornike da sa dnevnog reda povuku odluku o ustupanju korišćenja ljetnjikovca CPC.

"Radi se o kulturnom spomeniku o kome treba da brine država, ne kako je to do sada radila već na adekvatan i kvalitetan način. Ova situacija se rješava na mala vrata, bez konkrusa, javnog oglasa i mi ćemo iz principijelnih razloga glasati protiv ovakve odluke, a slična bi bila situacija i da su drugi vjerski subjekti u pitanju“, kazao je Arsenije Lalatović iz Pokreta za promjene.

Arsenije Lalatović

On je kazao da crkva i država treba da budu odvojene jedna od druge i da odluka o ustupanju ljetnjikovca CPC samo produbljuje jaz umjesto da se ide ka pomirenju.

Blažo Đurković je kazao da je ljetnjikovac istorijski spomenik koji pripada svima i da tako treba da ostane a ne, kako je rekao, da se preda na korišćenje "jednoj sekti uz obrazloženje da je on u lošem stanju i da ga treba sačuvati i obnoviti".

Konferencija za novinare bila je prilika i da Lalatović podsjeti na krivičnu prijavu koju su odbornici DF-a podnijeli povodom nezakonitog zapošljavanja u 2012.godini u Opštini Nikšić, a na koju im još uvijek nije ništa odgovoreno.

Doc. dr Radoje Karadžić kazao je da je rebalans budžeta logična posledica pošto isti nije realno planiran, već je predimenzirao prihode, pa se od planiranih 36 miliona prihodovalo skoro 24 miliona.

Radoje Karadžić

"Smanjenje prihoda je najvećim dijelom zbog toga što Vlada nije izvršila refundaciju troškova otklanjanja posledica eksplozije na Viru, u iznosu od preko šest miliona eura, kao ni donacij koje su se očekivale od Ministarstva poljoprivrede u iznosu od skoro tri miliona eura, dok prihoda uopšte nije bilo od valorizacije Bilećkog jezera“, kazao je Karadžić.

Činjenica da je operativni budžet veći od kapitalnog, smatra Karadžić, je zabrinjavajuća i svjedoči o vođenju loše ekonomske politike grada.

"Budžet u 2015 godini je slika u ogledalu, suočavanje sa istinom o našoj stvarnosti. Opština ima samo deset miliona izvornih prihoda, a što čine porezi, takse i naknade, dakle samo ono što daju rađani, a nema koncesija ili drugih strukturnih prihoda“, kazao je Karadžić i dodao da se sve svodi na očekivanja da Vlada pomogne.

Vladan Raičević je kazao da je Nikšić sistematski uništen, da je to grad sa propalom privredom i ugašenim preduzećima i da je sve ono što su preci decenijama stvarali uništeno za relativno kratko vrijeme.

Bonus video: