Obećano: Budva na ljeto dobija Akva park

Gradnja Akva parka na brdu Topliš trebalo bi da započne odmah nakon Nove godine, a prva faza završena do narednog ljeta, da bi do kraja 2015. atraktivan, prvi takve vrste Vodeni grad na Jadranu, bio u potpusnoti završen
139 pregleda 10 komentar(a)
Lazar Rađenović, Sahret Hajdarpašić, Foto: Vuk Lajović
Lazar Rađenović, Sahret Hajdarpašić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.12.2014. 14:57h

Ugovor za zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na 30 godina za gradnju zabavnog Akva parka na brdu Topliš iznad Budve potpisali su gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i predstavnici podgoričke kompanije "Aquaterra solutions", koja je dostavila najbolju ponudu.

Potpis je stavljen i na ugovor za kupovinu opreme španskog proizvođača "Action waterscapes S.L." koja je predviđena za ugradnju i montiranje, vlasništvu Opštine za šta se "Aquaterra solutions" obavezala da plati dva miliona eura.

Gradnja Akva parka na brdu Topliš trebalo bi da započne odmah nakon Nove godine, a prva faza završena do narednog ljeta, da bi do kraja 2015. atraktivan, prvi takve vrste Vodeni grad na Jadranu, bio u potpusnoti završen. Ovim je Opština iz trećeg pokušaja pronašla strateškog investitora, nakon što se u prethodna dva navrata to izjalovilo.

Uz podsjećanje da će na ime godišnjeg zakupa zemljišnog kompleksa na Topšliu kompanija Opštini plaćati 240.000 eura, Rađenović je istakao da su ugovorm jasnon precizirane obavez investitora i same Opštine.

"Podsjetiću da je Opština proteklih šest, sedam godina imala sjajnu ideju da turistički proizvod upotpunimo atraktivnim sadržajem kakav je Akva park. U ovom projektu je bilo dosta pokušaja, i do sada smo imali ukupno tri odluke koje su trasirale njegovu realizaciju. Prva odluka je iz 2008. kada smo tražili strateškog partnera, druga je bila dopuna te odluke iz 2010. kojom smo tragali za partnerom i treća odluka je ona od sredine avgusta ove godine. Nakon sprovedenog tenderskog postupka, donijeta je odluka da se zaključi ugovor sa najboljim ponuđačem "Aquaterra solutions", kazao je Rađenović.

On je naglasio da je riječ o odličnom poslu od koga će Opština od prodaje opreme, koja je godinama bila uskladištena u Luci Bar zaraditi dva miliona eura, a od zakupnine četvrtinu miliona

"Ako ovome dodamo i zakupninu, koju Opština ubira na ime diskoteke "Top Hill" izgrađene na opštinskoj zemlji na Toplišu, lokalna uprava će u narednih 30 godina, od ova dva lokaliteta na brdu iznad Budve, inkasirati 17,3 miliona eura", kazao je Rađenović dodajući da je riječ o jednom od najsupješnijih poslova koje je realizovala Opština.

Član odbora direktora "Aquaterra solutions" Sahret Hajdarpašić kazao je da je ta firma vodi intezivne pregovore sa vodećom svjetskom kompanijom za proizvodnju opreme za akva parkove, turskom "Polin".

"Oprema u Luci Bar je u izuzetnoom stanju, što su potvrdili kako naši tako i stručnjaci kompanije koja ju je proizvela. Međutim, mi smo željeli da sadržaje u budućem Akva parku upotpunimo atrakcijama koje su trenutno vodeće u svijetu, kada su ovakvi parkovi u pitanju. Jedna od takvih je i tobogan, koji namjeravamo sa "Polinom" da uradimo. Investiciju relaizujemo u dvije faze - prva do početka naredne turističke sezona, a drugu fazu započinjemo nakon ljeta i završavamo do kraja 2015. godine" , kazao je Hajdarpašić.

Bonus video: