Bjelica: Vlada zahtijevala da se posao brzo završi

On tvrdi da se na statutu radi dva i po mjeseca, da je donesen jednoglasno, da je sve usaglašeno i da po tom pitanju “sada nema nijednog disonantnog tona”
3 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.12.2014. 17:04h

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG) Duško Bjelica saopštio je juče da je Vlada zahtijevala da se brzo okonča posao oko izrade Predloga statuta.

U prvi mah demantovavši da je javna rasprava trajala samo pet dana, a potom isto to potvrdivši, Bjelica je kazao da je Vlada zadužila radni tim u kojem su ministri Radoje Žugić i Sanja Vlahović da posao vezan za finansije i statut završi u najkraćemo roku i dostavi im ga na usvajanje.

On tvrdi da se na statutu radi dva i po mjeseca, da je donesen jednoglasno, da je sve usaglašeno i da po tom pitanju “sada nema nijednog disonantnog tona”.

Vlahovićeva je juče u Skupštini kazala da Vlada nije tražila od UCG da Statut bude donijet do kraja godine:

"Statut će biti uvršten po hitnom postupku na dnevni red Vlade kako bi ustanova na pravi način funkcionisala. To znači da ćemo ga razmatrati kada ga UCG usvoji”.

Vlahovićeva je istakla i da UCG ima šest mjeseci za usklađivanje Statuta, što je rok predviđen Zakonom o visokom obrazovanju.

Bjelica je demantovao pisanje “Vijesti” da članovi radnih timova koštaju Univerzitet pet hiljada eura mjesečno, već upola manje, uključujući poreze i doprinose.

“Sa pojedinim novinarima sam prekinuo komunikaciju, jer sa nekima sa kojima ću da se gledam na nekom drugom mjestu neću da kontaktiram do daljeg. Medije nećemo kažnjavati, ali ni dozvoliti da po nama jaše svako”.

On je negirao da je prorektor Srđan Stanković podnio ostavku na tu dužnost. UO UCG juče je osim Predloga statuta usvojio i finansijski plan za narednu godinu, kojim su prihodi planirani na 30,3 miliona.

Dokazivaće ko je pisao napamet

Bjelica se juče bavio motivima zašto mediji pišu o Univerzitetu.

“Neko iniciran svojim potrebama, neko što mu to neko traži, a neko od onoga ko mu to dostavlja. Mi smo svjesni da vi ne biste bili toliko zainteresovani da sa pojedinih fakulteta nema neko ko to radi. To su sve spekulacije i to će se brzo pokazati. Oni koji su pisali napamet i davali određene kvalifikacije, to će na određenim mjestima morati da dokazuju kao i ostali”, kazao je Bjelica.

Bonus video: