Protest zbog ustupanja CPC-u kraljevog Ljetnjikovca

"Ne možemo dozvoliti da se Ljetnjikovac kralja Nikole, koji je od 1964.godine registrovan kao spomenik kulture ustupi na korišćenje nevladinoj oraganizaciji na čijem čelu je raščinjeni sveštenik Miraš Dedejić"
70 pregleda 9 komentar(a)
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.12.2014. 14:23h

Grupa građana organizovaće u četvrtak protest, u vrijeme održavanja sjednice nikšićke Skupštine, zahtijevajući da se sa dnevnog reda povuče odluka kojom je predloženo da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) bez naknade prenese pravo korišćenja Ljetnjikovca kralja Nikole u tom gradu.

Protest će, kako je najavljeno, biti održan ispred zgrade opštine Nikšić u 12 sati, dok će ostali potezi, kako su saopštili, zavisiti od stava većine u Skupštini o spornoj odluci koju ocjenjuju kao „nezakonitu i bezumnu“.

Organizatori su osnovali fejsbuk profil putem koga pozivaju „sve slobodomisleće građane Nikšića bez obzira na političku, vjersku i nacionalnu pripadnost“ da se okupe i iskažu nezadovoljstvo.

"Nikšić je grad Svetog Vasilija Ostroškog, a svi koji živimo u njemu želimo da bogomolje ostanu vjernicima, a kulturni objekti u zavještanje kulturi. Ne možemo dozvoliti da se Ljetnjikovac kralja Nikole, koji je od 1964.godine registrovan kao spomenik kulture ustupi na korišćenje nevladinoj oraganizaciji na čijem čelu je raščinjeni sveštenik Miraš Dedejić“, navodi se u saopštenju Grupe građana.

Oni su ukazali da nijesu protiv da se Ljetnjikovac ustupi na korišćenje nekoj humanitarnoj organizaciji ili klubovima dobrovoljnih davalaca krvi koji nemaju svoj prostor, umjesto „ organizaciji koja izaziva podjele u Crnoj Gori“.

Ljetnikovac kralja Nikole nalazi se iza dvorca Petrovića, a površina zdanja je 116 kvadrata.

U obrazloženju skupštinske odluke navodi se da taj objekat već duže vrijeme niko ne održava i nalazi se u lošem stanju, a opština Nikšić nema novca za restauraciju i revitalizaciju Ljetnjikovca u skladu sa Zakonom.

Parohijski odbor CPC u Nikšiću, kako se navodi u odluci, zatražio je da im se objekat ustupi na korišćenje, pa je opština to predložila, u skladu sa odobrenjem Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koji su prihvatili da se „odredi subjekat koji će njime upravljati u skladu sa zakonom da bi se izbjeglo dalje propadanje“.

Bonus video: