Ivanu Miloševiću nagrada za idejno rješenje rekonstrukcije "Stare škole"

Naizgled gruba i statična forma je pokrenuta kroz igru sijenki, kontrast materijala i školsku proporcijsku analizu i primjenu ritmičnosti", stoji pored ostaloga, u odluci žirija
100 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2014. 14:15h

Izložba svih radova prispjelih na javni konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog riješenja za rekonstrukciju objekta „Stara škola“ , održana je sinoć u holu zgrade Opštine Tivat.

Na konkursu je inače, pobijedio rad pod šifrom „Old school hotel“ – autora „AIM Studio“ d.o.o. Podgorica, odnosno arhitekte Ivan Miloševića. „Autor je vještim i zrelim projektantskim pristupom envelopu objekta postavio u prvi plan, i iskoristio njenu autonomiju za stvaranje novih prostornih utisaka.

Naizgled gruba i statična forma je pokrenuta kroz igru sijenki, kontrast materijala i školsku proporcijsku analizu i primjenu ritmičnosti", stoji pored ostaloga, u odluci žirija. Miloševiću je prvu nagradu sinoć uručio predsjednik žirija, diplomirani inženjer arhitekture Nebojša Adžić.

„Pokušali smo izabrati rad koji će najbolje zadovoljiti kako potrebe investitora, tako i odlike duha i memorije ovog mjesta. Zadatak je bio težak, ali i inspirativan jer ovakvih konkursa nema mnogo u Crnoj Gori. Arhitektonsk javnii konkursi su ne samo prilika da se dobije kvalitetno riješnje nekog problema u prostoru, već i da se arhitektonska struka izrazi i na neki način, raspravlja o arhitekturi", kazao je Adžić dodajući da se u Crnoj Gori arhitekturi kao nauci, ali i grani umjetnosti, ne daje dovoljna pažnja zbog čega je odluka Opštine Tivat i jednog privatnog investitora da raspišu konkurs za idejno riješenje rekonstrukcije nekada javnog, a sada privatnog objekta u Tivtu, velika stvar.

Nagrađeni rad

„Ne isključujte mogućnost da za neki od radova sa ovog konkursa sutra možda dobijete i neku prestižniju arhitektonsku nagradu", istakao je Adžić dodajući da je među 10 prispjelih ardova bilo nekih koji zaista pomjeraju granice i otvaraju sasvim nove perspektive toj struci, kakav je bio drugonagrađeni rad „Interpolacija“ ” tima arhitekata u sastavu Iva Petković, Anđelka Badnjar-Gojnić i Marko Radonjić. Treća nagrada pripala radu “22128” biroa “Arhi-Pro Montenegro” sa vodećim projektantom Dejanom Sokolovom na čelu.

Ovaj rad koji staru školu pretvara u kondo-hotel vrlo sličan zgradama napravljenim u Porto Montenegru inače, preferira investitor – ruski državljanin Oleg Khuklij koji je vlasnik zgrade i placa oko stare škole. Inače, svrha konkursa je bila dobijanje najboljeg rješenja prostorne organizacije i funkcionalnosti, kao osnove za dalju realizaciju projekta rekonstrukcije objekta stare škole.

Riječ je o reprezentativnoj velikoj, ali zapuštenoj kamenoj zgradi koja se nalazi na platou iznad Jadranske magistrale preko puta stare zgrade Opštine Tivat u Ulici Luke Tomanovića. Ovaj objekat, izgrađen je 1898 godine, da bi 1929 bio dograđen sa još jednim krilom prema istoku. Opština Tivat je staru školu koja je van funkcije od zemljotresa 1979, prije šesnaest godina na licitaciji prodala tivatskoj firmi „Samcommerc“, zajedno sa atraktivnim placem na sred gradske rive u blizini hotela „Palma“. „Samcommerc“ je staru školu trebalo da pretvori u luksuzan mali butik-hotel, a na placu na plaži da izgradi ugostiteljski i servisni objekat za kupače, ali se to nije dogodilo.

Umjesto toga ova firma je te značajne nekretnine prodala pa su one dospjele u posjed Khuklija koji je na placu na gradskoj plažu prije par mjeseci počeo izgradnju malog kondo-hotela sa apartmanima za prodaju na tržištu. Slična namjena – stanovi za prodaju na tržištu, predviđena je i za rekonstrukciju reprezentativnog objekta najstarije sačuvane školsle zgarde u Tivtu jer u konkursnom materijalu stajalo da je „investitor predvidio izgradnju savremenih turističkih apartmana u vidu condo hotel, apart hotel, butigue hotel sa adekvatnim pratećim sadržajima.“

Galerija