Desetak bombi kod Karatoča još niko ne uklanja

Ronilac i istraživač podmorja, Novljanin Dragan Gačević kazao je “Vijestima” da je još prije pet godina upozorio da se ubojna sredstva nalaze na tom mjestu, na dubini 16 do 18 metara
83 pregleda 1 komentar(a)
bomba, Foto: Privatna arhiva
bomba, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.12.2014. 19:58h

Desetak neeksplodiranih avionskih bombi koje se nalaze između hercegnovskog mula i hridi Karatoč, godinama niko ne uklanja.

Ronilac i istraživač podmorja, Novljanin Dragan Gačević kazao je “Vijestima” da je još prije pet godina upozorio da se ubojna sredstva nalaze na tom mjestu, na dubini 16 do 18 metara.

Te bombe, kazao je, imaju tzv. hidrostatski upaljač, i da se mogu aktivirati promjenom dubine uslijed pomjeranja.

Gačević tvrdi da je u junu 2009. njegov ronilački centar “Marina” obavijestio Sektor za vanredne situacije i novsku policiju o pronađenim bombama. Ipak, ostale su netaknute, a priča o tome da su na dnu mora brzo zataškana. Uslijedile su optužbe da sabotiraju turističku sezonu.

Gačević ističe da je tome doprinio i stav Centra za podvodno deminiranje (RCUD) iz Bijele, koji su tvrdili da su pregledali lokaciju i da mina nema. Novljanin dodaje da su tada digli ruke od RCUD i stupili u kontakt sa ambasadom SAD-a u Podgorici: “Zamjenik šefa misije ambasade SAD u Podgorici Daglas Džouns ronio je sa roniocima 'Marine' i na Verigama i na Karatoču. Uvjerio se da smo govorili istinu i tada je prestala obimna finansijska pomoć RCUD Bijela”, navodi Gačević.

Bonus video: