"Pljevljima je Bog dao sve, a Vlada ništa"

"Spahić nijednom nije došao u Pljevlja od kako je direktor i ne zna gdje je mjerna stanica u Pljevljima"
8 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.12.2014. 17:11h

Poslanik Demokratskog fronta Vladislav Bojović pozvao je direktora Agencije za zaštitu životne sredine i predsjednika Opštine Pljevlja Ervina Spahića i Mirka Đačića da podnesu ostavke ubog izjava o situaciji u Pljevljima. On je pozvao i Vrhovno državno tužilaštvo da ispita ko zataškava krivična djela protiv životne srdine.

"Đačića pozivam da podnese ostavku zato što je rekao da se u Pljevljima ovih dana živi kao i u svakom drugom gradu u Crnoj Gori i zbog drugih izjava koje je ovih dana dao pokušavajući da relativizuje problem. Treba da podnese ostavku i zato što je reagovao tek nakon što su reagovale NVO i građani, ali i zato što se nije izborio da u državnom budžetu za 2015. godinu budu opredijeljena sredstva za projekat toplifikacije i regulisanje vodosnabdijevanja Pljevalja”, kazao je Bojović u parlamentu.

On je Spahića pozvao da podnese ostavku “zbog evidentne nekompetenstnosti u radu.

“Zato što nijednom nije došao u Pljevlja od kako je direktor, što ne zna gdje je mjerna stanica u Pljevljima i zato što je izjavio da je zagađenost vazduha u Bijelom Polju veća od zagađenosti u Pljevljima, i pored toga što u Bijelom Polju ne postoji mjerna stanica koja bi izmjerila zagađenost u tom gradu”, kazao je Bojović.

On je pozvao VDT i da se utvrdi krivična odgovornst pojedinaca u Rudnik i TE.

“Da lispitaju da li se krivična dječa djela protiv životne sredine zataškavaju po nalogu Aca Đukanoviaća, A2A ili energetskog lobija. Uvreda je za Pljevljake preporuka Vlada da se u gradu uvede neka vrsta restrikcije saobraćaja i loženja u zimskim mjesecima”, kazao je Bojović.

On je najavio amandmane na predloženi budžet, jer u njemu nema opredijeljenih sredstava za toplifikaciju i vodovod u Pljevljima.

Zahtjevu Bojovića pridružio se i nezavisni poslanika Novica Stanić

“Direktor Agencije nije dozvolio da sjedište glavnog ekološkog inspektora bude u Pljevljima, a predsjednik Opštine nas je utješio da je gore u Sarajevu”, kazao je Stanić.

On je naveo da se Planu kvaliteta vazduha u Pljevljima, koji je usvojila Vlada, kaže da će, ako se ne sprovede paket mjera, situacija u Pljevljima do 2020. godine biti 300 puta gora.

"Vlada Pljevlja tretira kao koloniju. Pljevljima je Bog dao sve, a Vlada ništa. Ako se Pljevljaci svakog ponedjeljka ne budu skupljali na trgu i tražili toplifikaciju, Vlada im neće to sama uraditi”, kazao je Stanić.

Bonus video: