Đukanović: Situaciju u Pljevljima riješiti realizacijom drugog bloka termoelektrane

Nema nikakve sumnje, smatra on, da su Pljevlja jedna od najugroženijih sredina, ali to pitanje, kako je kazao nije bilo "zapušteno i neregistrovano"
79 pregleda 6 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Svetlana Mandić
Milo Đukanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.12.2014. 17:20h

Tri su faktora, kazao je predsjednik Vlade Milo Đukanović, tokom radne posjete Nikšiću, zbog kojih su Pljevlja najzagađeniji grad u Crnoj Gori.

Ti faktori su termoelektrana, kotlarnice i saobraćaj.

"Mislim da se tim pitanjem moramo zajedno temeljito pozabaviti. Lokalna uprava je preuzela ulogu nosioca posla, a Vlada će sa svojim institucijama ovo pitanje tretitari odgovorno, sa namjerom da pokušamo da damo valjane odgovore“, kazao je Đukanović.

A jedan od odgovora je i taj da li su on lično ili Vlada na čijem je čelu odgovorni što je situacija u Pljevljima tokom zadnjih 25 godina sve gora u pogledu ugroženosti zdravlja judi i životne sredine.

"Prvo bi morali odgonetnuti na pitanje da li je taj problem nastao u tih 25 godina ili je to jedan od problema koje smo naslijedili, jedan od problema kojima se bavimo. A jedan od problema kojim smo se bavili je da nijesmo imali državu pa smo je stvorili. I mnogo toga nijesmo imali u ovih 25 godina pa smo stvarali. Nažalost za 25 godina se ne može uraditi sve što je zapušteno prethodnih vjekova. Jedno od tih pitanja je i pitanje nedovoljno zaštićene životne sredine na pojedinim tačkama crnogorske društvene mape", odgovorio je Đukanović na postavljeno novinarsko pitanje.

Nema nikakve sumnje, smatra on, da su Pljevlja jedna od najugroženijih sredina, ali to pitanje, kako je kazao nije bilo "zapušteno i neregistrovano".

"Prije nekoliko godina 11 miliona je uloženo kroz rekonstrukciju Termoelektrane u smanjivanju tih štetnih čestica koje su ugrožavale životnu sredinu u Pljevljima, tako da je problem tretiran ali očigledno je da nasleđe koje Pljevlja imaju generiše taj problem i dalje u značajnoj mjeri, u mjeri koja ugrožava životnu sredinu i zdravlje ljudi, i u mjeri koja apsolutno traži združenu akciju na relaciji lokalna uprava – država sa svim njenim institucijama", kazao je Đukanović.

A jedan od "najkvalitetnijih odgovora" da se situacija u Pljevljima riješi, smatra predsjednik Vlade, je realizacija drugog bloka termoelektrane koja "u svom projektu ima i pitanje toplifikacije".

"Na taj način stvoriće se uslovi da se brojna žarišta, izvorišta problema u Pljevljima riješe", kazao je Đukanović i dodao da su zaključci Skupštinskog odbora od prije nekoliko dana dobra inspiracija da se krene u rješavanju problema.

Bonus video: