Za obuku vojnika ski-pasovi vrijedni 15.000 eura

"Obuka će se realizovati sa ciljem osposobljavanja jedinica za boravak i angažovanje u zimskim uslovima"
831 pregleda 0 komentar(a)
Ski-centar Kolašin 1450, Foto: Ski-centar Kolašin 1450
Ski-centar Kolašin 1450, Foto: Ski-centar Kolašin 1450

Ministarstvo odbrane potpisalo je nepunih 15.000 eura vrijedan ugovor sa Ski-centrom Kolašin 1450 za kupovinu ski-pasova, namijenjenih za obuku pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u zimskim uslovima.

“Obuka će se realizovati sa ciljem osposobljavanja jedinica za boravak i angažovanje u zimskim uslovima. Osim obuke pripadnika VCG, u skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Republike Makedonije u oblasti vojne obuke, biće realizovana i obuka u zimskim uslovima kadeta Vojne akademije ‘General Mihailo Apostolski’”, kazali su “Vijestima” iz resora Predraga Boškovića.

Dodali su da ona uključuje i obuku pripadnika zemalja B9 Inicijative (Konferencija načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja Balkana – BCHOD).

Ugovorom podrazmijeva da Ski-centar Kolašin 1450, između ostalog, informacije do kojih dođe prilikom realizacije ugovora, a koji bi mogli biti zloupotrijebljeni u bezbjednosnom smislu, čuva kao poslovnu tajnu.

Dokument koji su potpisali Bošković i v.d. direktora Ski-centra Dijana Bulatović uključuje dio koji propisuje da se rokovi izvršenja obaveza mogu produžiti u slučaju da “više sile dovedu do ometanja ili onemoguavanja izvršenja ugovorenih obaveza”.

Viša sila podrazumijeva ekstremne i vanredne događaje koji se ne mogu predvidjeti, koj su se dogodili bez volje i uticaja ugovorenih strana i koji nisu mogli biti spriječeni od strane pogođene višom silom. Precizira se da se višom silom mogu smatrati poplave, zemljotresi, požari, politička zbivanja poput nereda i štrajkova i imperativne odluke vlasti, poput zabrane prometa uvoza i izvoza.

Bonus video: