Vijeće EF: Ispitati ustavnost odluke UO UCG. Baćović: Vijeće EF nije pokrenulo inicijativu

1 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2014. 16:35h

Vijeće Ekonomskog fakulteta podnijelo je Ustavnom sudu inicijativu za utvrđivanje zakonitosti odluka Upravnog odbora (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG), kako bi se utvrdilo da li je UCG nezakonito prisvajao sredstva te fakultetske jedinice.

U saopštenju kolektiva Ekonomskog fakulteta navodi se da su podnijeli inicijativu za ispitivanje odluka UO UCG o izmjeni Statuta te institucije iz 2013. godine, kao i Zaključaka usvojenih u decembru 2012.

"Ocjena ustavnosti i zakonitosti ovih akata riješila bi dilemu da li je UCG nezakonito prisvajao dio sredstava Ekonomskog fakulteta ili ne", kaže se u saopštenju.

V.d. dekana Ekonomskog fakulteta Maja Baćović odbila je, kako se navodi, da potpiše inicijativu, ali je ona, uprkos tome, predata.

"Neshvatljivo je da v.d. dekana, koja je po Statutu zadužena da brine o zakonitosti rada Fakulteta, ne želi da potpiše Inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Upravnog odbora UCG", navodi se u saopštenju.

Kolektiv Ekonomskog fakulteta je podsjetio da je Vijeće njihovog fakulteta u novembru, poslije razmatranja aktuelne situacije na fakultetu i UCG, usvojilo zaključke sa ciljem da se problem što prije riješi.

U zaključcima se traži, kako su podsjetili, stavljanje van snage svih nezakonito donijetih odluka od strane Upravnog odbora i drugih organa UCG i utvrđivanje odgovornosti zbog nepoštovanja Statuta i pokušaja destabilizacije i izazivanja krize na Ekonomskom fakultetu, a time i na UCG.

Zaključcima je, kako se navodi, traženo i hitno prekidanje v.d. stanja na Ekonomskom fakultetu, biranje prorektora iz oblasti društvenih nauka, a predstavnici te fakultetske jedice najavili su privremeno povlačenje iz organa i radnih tijela UCG, do izbora dekana Ekonomskog fakutleta.

Baćović: Pomenuti dokument nije zaveden u Djelovodniku Fakulteta

Vršilac dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta, Maja Baćović, tvrdi da Vijeće Ekonomskog fakulteta nije donijelo odluku o pokretanju inicijative za utvrđivanje zakonitosti odluke Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG).

"Vijeće Fakulteta donosi odluke u skladu sa statutom UCG i radi u skladu sa odredbama istog akta.Takođe pomenuti dokument nije zaveden u Djelovodniku Fakulteta, koji evidentira odlaznu dokumentaciju", kaže se u reagovanju Baćović.

Prema njenim riječima, ukoliko su informacije tačne, onda je riječ o zloupotrebi "što treba biti predmet pažnje nadležnih državnih organa".

Bonus video: