Protest u Pljevljima: "Krivi smo mi, koji smo ćutali"

171 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2014. 20:29h

Građani Pljevalja zatražili su danas, na protesnom skupu, da Skupština Crne Gore razmatra ekološku situaciju u tom gradu, da Vlada uvede kontrole mjerenja zagađenosti vazduha i da se konkretno primjenjuje Zakon o kontroli zagađenja. Protest Pravo na život i opstanak organizovale su ekološke nevladine organizacije i grupa građana zbog alarmantne zagađenosti zemljišta, vode i vazduha u tom gradu.

Učesnici protesta zatražili su efikasnu i dosljednu primjenu Zakona o kontroli zagađjenja uz inspekcijski nadzor industrijskih postrojenja, hitno usvajanje akcionog plana za prelazak na ekološki prihvatljiv model grijanja i da Skupština na vanrednoj sjednicu razmatra "ekološka katastrofu" u Pljevljima.

“Vrijeme je da se nakon višedecenijske besomučne eksploatacije, pustošenja i uništavanja pljevaljskog kraja gospodi u Podgorici zajedno poručimo – dosta je“, poručio je direktor ekološke NVO Breznica, Milorad Mitrović. On je naglasio da će, ukoliko zahtjevi sa skupa, ne budu ispunjeni, organizovati novi protest. „Višegodišnja eksploatacija prirodnih resursa, potpuna devastacija prostora i ponižavajući odnos podgoričke vlasti doveli su građane Pljevalja na rub egzistencije“, poručio je Mitrović.

Od predsjednika Skupštine Crne Gore zatrženo je da sazove vanrednu sjednicu, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti razmatranje trenutne ekološke katastrofe u Pljevljima, a od premijera da podnese izvještaj kako Vlada planira prevazići problem aerozagađenja.

Od lokalne uprave zatraženo je da organizuje javnu tribinu na kojoj će Predsjednik opštine odgovarati na pitanja građana u vezi kvaliteta životne sredine.

"Mi ne tražimo zatvaranje ni jednog industrijskog postrojenja, već tražimo sprovođenje zakona i poštovanje ustavnih prava građana, što podrazumijeva ulaganja u životnu sredinu iz koje crpe bogatstva i generišu enormne prihode, a nama ostavljaju pustoš i zagađenje. Budućnost zemlje je dobra koliko je dobra budućnost njene omladine. A kakva je budućnost pljevaljske omladine? Da čekaju da ostare, čekajući zaposlenje, ako ugrabe mjesto pored tatinih i maminih sinova, kćerki, zetova, snajki i svastika...Pokrali su sve, i prirodu, i prirodna bogatstva su davno unovčili. Višegodišnja eksploatacija prirodnih resursa, potpuna devastacija prostora, ignorantski i ponižavajući odnos podgoričke vlasti i pljačkaška privatizacija, dovele su građane pljevaljskog kraja na rub egsistencije. Doveli nas da nemamo ni vode ni vazduha. Pogledajte gdje živimo okruženi deponijama, imamo sela bez seljaka, imamo više pasa lutalica nego krava. Pljevljaci trpe, ćute i umiru, dok su donosiocima odluka puna usta Evrope. Ako smo dobri nismo budale”, poručio je Mitrović.

On je pozvao građane da budu istrajni i hrabri i da se zajedno izbore sza svoju slobodu, "pravo da dišemo čist i nezagađen vazduh i pravo da imamo ispravnu i čistu vodu za piće i kupanje".

Pljevljak Kemal Pajević rekao je da apeli za pomoć upućeni Institutu za javno zdravlje i Agenciji za zaštitu životne sredine ne daju rezultate jer te ustanove pitanje odgovornosti i preduzimanja konkretnih mjera prebaciju jedna na drugu.

Vladimir Stanimirović pozvao je nadležne da konačno riješe problem deponije pepela i šljake na Maljevcu, zbog koje kako tvrdi sve više obolijeva stanovništvo koje živi u neposrednoj blizini.

"Kad uz probleme vezane za zagađenost vazduha dodamo i probleme koji se skoro svake godine ponavljaju u vrijeme velikih padavina , a odnose se na neispravnost vode za piće, onda je sasvim jasno u kakvim uslovima žive građani Pljevalja. Građani su u tom periodu prinuđeni da vodu kupuju ili koriste vodu sa izvora za koju ne znaju da li je bakteriološki i hemijski ispravna u momentu sipanja jer analize uzoraka nadležnih sanitarnih službi se objavljuju tek posle nedelju dana od dana uzimanja uzoraka”, rekao je Pajević.

On je kazao da se u gradsku vodovodnu primarnu i sekundarnu mrežu nije ulagalo decenijama zbog prioriteta razvoja Podgorice i da je ta gradska mreža u katastrofalnom stanju zbog dotrajalosti instalacija kao i dovodni cjevovod iz Potpeća.

"Iz svega navedenog se može zaključiti da nijedna politička opcija na lokalnom nivou koja je bila na vlasti nije mogla sama riješiti ove kapitalne probleme koji zahtjevaju ogromna materijalna ulaganja. Jedino Vlada Crne Gore može riješiti ove nagomilane infrastrukturne, ekološke i zdravstvene probleme građana Pljevalja izdvajanjem sredstava iz državnog kapitalnog budzeta za izgradnju novog Vodovoda, izgradnju sistema za prečišćavanje jezerske vode koja se dobrim dijelom koristi za piće i hitnu toplifikaciju Pljevalja", rekao je Pajević.

Vladimir Stanimirović pozvao je nadležne da konačno riješe problem deponije pepela i šljake na Maljevcu, zbog koje kako tvrdi sve više obolijeva stanovništvo koje živi u neposrednoj blizini.

Povodom situacije u Pljevljima čelnici ministarstava održivog razvoja i turizma i zdravlja, Agencije za zaštitu životne sredine Instituta za javno zdravlje, Hidrometeorološkog zavoda, ekološke inspekcije i Opštine, na zajedničkom sastanku utvrdili su mjere koje treba hitno preduzeti.

Odlučeno je da od danas na novoj lokaciji bude instalirana mobilna stanica za mjerenje kvaliteta vazduha, koja će vršiti mjerenja narednih 14 dana, a Agencija će redovno o tome obavještavati javnost, da Opština treba da predoči građanima izmjene u režimu saobraćaja i njegovu redukciju, te da preporuči ekonomičnije korišćenje čvrstih goriva za grijanje.

Galerija

Bonus video: